Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotade bränna ner krog - nu åtalas två personer

Joakim Chow är fast besluten om att inte vika sig för ungdomsgängen. Foto: Micke Ölander
Skadegörelsen har totalt kostat 200 000 kronor. Foto: Micke Ölander

Ungdomsgäng har under flera månader terroriserat restaurangägaren Joakim Chow på olika sätt.

Två 21-åriga män är nu åtalade för olaga hot.

– Jag kommer inte vika mig, de kan inte hålla på så här, säger Joakim Chow.

Under flera månaders tid terroriserades Joakim Chows restaurang i Oxie av ungdomsgäng, hösten 2016. Totalt åtta gånger besökte stora grupper av människor hans lokal och kastade in föremål genom fönstren.

– De använde sig bland annat av brunnslock när de krossade mina fönster. Grupper med 10-15 personer kom in på min restaurang och betedde sig illa. Allt som allt har skadegörelsen kostat mig ungefär 200 000 kronor, säger Joakim Chow.

 

LÄS MER: Joakim terroriseras av ungdomsgäng 

 

Joakim ska även ha blivit utsatt för hot, något som har gjort honom både rädd och arg.

– Förutom att verbalt varna om att de skulle krossa mina fönster, så sa några av ungdomarna att de skulle elda upp restaurangen. De sa också att de skulle få mig att försvinna från Oxie, vad det innebär känns obehagligt att tänka på, säger han. 

Vill markera tydligt

Nu har två av de ungdomar som uttryckte sig hotfullt åtalats i Malmö tingsrätt. Båda männen nekar till brott, men Joakim Chow är fast beslutsam vid att inte ge sig.

– Jag kommer inte vika mig, de kan inte hålla på så här. Sveriges lagar och regler gäller för alla, även dem. De skadar mig ekonomiskt och driver därmed omkull min restaurang, så får man inte hålla på. Jag vill markera tydligt att det inte är okej och att deras beteende ger konsekvenser.

 

LÄS MER: Ungdomars terror mot Joakim fortsätter 

 

Joakim yrkar 10 000 kronor i skadestånd för kränkningen av de två åtalade männen, båda 21 år gamla.

– De har utsatt mig för hemska upplevelser. Om de döms kan jag däremot endast kräva skadestånd för sveda och värk i det här fallet, inte för skadegörelsen.

Oxie stöttar

För att känna sig säkrare har Chow satt upp ståljalusier som skydd vid sina restaurangfönster, som sammanlagt kostade 100 000 kronor. Genom en insamling från Oxieborna har Joakim fått hjälp på vägen med den stora kostnaden.

– Jag kände mig väldigt stöttad av Oxie när jag fick insamlingen, den landade på 29 000 kronor. Det gav mig kraften att gå vidare. Ibland tänker jag att jag vill ge upp, men sedan inser jag att banditerna inte får vinna över mig. Jag måste fortsätta driva min restaurang vidare, säger han.

 

LÄS MER: Joakim utsatt för ny fönsterkrossning 

 

Enligt Joakim Chow har ungdomsgängen spridit skräck i Oxie.

– Människor vågar inte gå omkring i centrum, de känner sig otrygga. Både min och andras affärsrörelser drabbas av det. Jag tror vi alla väntar på vändpunkten, då folk ska ha modet att röra sig ute igen.