Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tavelbråket – ny HBTQ-tavla i S:t Pauli

Konstverket som nu är uppe i kyrkan enligt Sydsvenskan är en kopia av ”Nattvarden” av Elisabeth Ohlson Wallin. Arkivbild av originalet.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Tavlan ”Paradiset” fick bara hänga uppe i två veckor. Enligt Sydsvenskan har den nu blivit ersatt.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tavlan ”Paradiset” som visar HBTQ-versionen av paradiset sattes upp i S:t Pauli kyrka i Mamö men togs snabbt ner igen efter debatten som följt.

Nu har ett annat verk av samma konstnär satts upp i kyrkan, skriver Sydsvenskan.

– Högst tillfälligt är detta i väntan på om och vad som ska ersätta ”Paradiset”, säger Helena Myrstener, präst i S:t Pauli kyrka till Sydsvenskan.

I början av december sattes tavlan ”Paradiset” upp i S:t Pauli kyrka i Malmö. Initiativet att sätta upp tavlan, som föreställer två samkönade par och transpersoner i paradiset, ledde till en häftig debatt.

Efter endast två veckor – den 11 december – togs tavlan ner igen. 

– Vi har lyssnat på den kritik som framkommit. Och vid närmare analys av tavlan, har jag som ytterst ansvarig för Svenska kyrkan Malmö, beslutat att låta tavlan få en annan slutgiltig placering än i kyrkorummet då tavlan har för många obesvarade frågor, har kyrkoherde Per Svensson tidigare sagt till Kvällsposten.

Enligt Svenska Kyrkans analys av tavlan är det ormen, i form av en transperson, i bilden som ställer till det. De menar att det kan tolkas som att transpersonen är ond och ”det kan Svenska kyrkan absolut inte stå för”.

”Paradiset” fick bara sitta uppe två veckor.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nytt verk tillfälligt uppe

Nu har tavlan tillfälligt ersatts av ett annat lika omdiskuterat konstverk av samma konstnär, Elisabeth Ohlson Wallin, skriver Sydsvenskan.

– Den är tryckt på tyg och uppsatt i en enkel rundstav. Högst tillfälligt är detta i väntan på om och vad som ska ersätta ”Paradiset”, säger Helena Myrstener, präst i S:t Pauli kyrka till Sydsvenskan.

Verket är en kopia av Elisabeth Ohlson Wallins verk ”Nattvarden” som föreställer nattvarden men där bland annat lärjungarna porträtteras av transpersoner.

Enligt prästen sitter tavlan där för att visa kyrkans engagemang i frågor som rör HBTQ.

Oklar framtid

Kyrkoherden Per Svensson säger till Sydsvenskan att kyrkan inte själv får fatta beslut om vilka konstverk som ska upp i kyrkorummet, utan kyrkorådet. Han menar att kyrkan inte kommit med en sådan förfrågan.

– Nej. Pauli verksamhetsråd måste komma med en hemställan till kyrkorådet om tavlor ska upp i kyrkorummet. Jag har informerat dem om detta, men det har ännu inte kommit någon hemställan, säger Per Svensson, till Sydsvenskan.

Enligt honom ska tavlan ”Paradiset”, som skänkts till församlingen, tillgängligöras på något sätt, men det är fortfarande oklart hur.

Hur länge det nya konstverket får hänga kvar är oklart.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!