Nu är äntligen geten Getrud hemma igen. Här med Victoria Mårtensson Winberg. Foto: PrivatNu är äntligen geten Getrud hemma igen. Här med Victoria Mårtensson Winberg. Foto: Privat
Nu är äntligen geten Getrud hemma igen. Här med Victoria Mårtensson Winberg. Foto: Privat
Getrud satt instängd i en varm bil i Stockholm när polisen befriade henne. Foto: POLISEN SÖDERMALMGetrud satt instängd i en varm bil i Stockholm när polisen befriade henne. Foto: POLISEN SÖDERMALM
Getrud satt instängd i en varm bil i Stockholm när polisen befriade henne. Foto: POLISEN SÖDERMALM
Getrud innan hemresan från Stockholm. Foto: PRIVATGetrud innan hemresan från Stockholm. Foto: PRIVAT
Getrud innan hemresan från Stockholm.  Foto: PRIVAT
Getterna Getrud och Kola med Victoria Mårtensson Winbergs 7-årige son Melvin. Foto: PRIVATGetterna Getrud och Kola med Victoria Mårtensson Winbergs 7-årige son Melvin. Foto: PRIVAT
Getterna Getrud och Kola med Victoria Mårtensson Winbergs 7-årige son Melvin. Foto: PRIVAT

Efter storstadsäventyret – nu är lilla Getrud hemma

Publicerad

Hon är brun, vit och svart och älskar att kela.

Nu har geten Getrud äntligen kommit hem efter att ha varit kidnappad sedan förra veckan.

– Det känns jätteroligt, säger Victoria Mårtensson Winberg, 41, från Glada geten gårdsmejeri utanför Hässleholm.

Tre månader gamla Getrud är en social och kelig knäget. Hon gillar människor men trivs bäst med bästisgeten Kola hemma på Glada geten gårdsmejeri i Tyringe.

I förra veckan var hon plötsligt borta. 

– Kola har sedan dess varit jätteolycklig. Hon går runt och bäar hela tiden, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Hittades i en stekhet bil i Stockholm

Någon hade stulit geten Getrud. Men det dröjde inte länge förrän hon hittades igen. På en högst oväntad plats.

Förra fredagen hittades killingen flämtande i en stekhet bil utanför en badmintonhall i Stockholm. Mitt i värmeböljan hade hon suttit instängd i en bil utan registreringsskyltar i flera timmar. När polisen befriade henne tog hon ett glädjeskutt ut ur bilen.

– Jag läste om henne i nyheterna och förstod direkt att det var hon, säger Victoria, som hade trott att Getrud blivit tagen av en räv. 

Getrud fick vila ut på Skansen

Getrud fick efter befrielsen vila ut i en egen liten inomhushage på Skansen. Men det fanns bekymmer: Victoria kunde inte få tillbaka sin get eftersom ägandeskapet var oklart. Tjuven avsade sig dock sitt anspråk på djuret, erkände att det inte var hennes get och Getrud kunde snabbt släppas. 

Efter en veckas storstadsäventyr i Stockholm började Getrud sin resa hem till Tyringe vid lunchtid på fredagen. Hon kördes hem av en vän till familjen i en anpassad hundbur och var hemma vid 18.30-tiden.

Victoria är överlycklig, men gladast är nog Kola.

– Vi har väntat i en vecka nu. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag