Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter statsbesöket – Frederik redo ta över efter drottningen

Drottning Margrethe hade ögonen på sin son under statsbesöket i Argentina. Är han redo att ta över som regent?
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN
En av drottning Margrethes starka sidor är kultur. Självklart fick hon en dansuppvisning under sina dagar i rytmiska Argentina.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethe tog med sig kronprins Frederik på statsbesök i Argentina.

Enligt experter på det danska kungahuset var resan Margrethes sätt att testa sin son – för att se om han är redo att ta över som regent. 

– Med tanke på hur det gick är jag säker på att hon nu är förvissad om att han är det, säger författaren Søren Jakobsen till Se og Hør.

När drottning Margrethe under förra veckan gav sig i väg på statsbesök nummer 54 under sin tid som regent för konungariket Danmark var det med ett lite annorlunda resesällskap. Med sig till Argentina tog hon med sig sin äldsta son, kronprins Frederik. 

Under de flesta tidigare statsbesök har hon haft med sig sin make prins Henrik, men han gick bort för ett år sedan. 

Drottningens officiella uppdrag i Argentina var att leda en framstöt från det danska näringslivet i landet. Men enligt flera danska kungahusexperter gick resan även ut på att testa kronprins Frederik. 

Under många år och många statsbesök hade drottning Margrethe prins Henrik vid sin sida.
Foto: BERNARD PATRICK / STELLA PICTURES

Drottning Margrethe bör känna sig trygg

Enligt Søren Jakobsen, som är författare och expert på det danska kungahuset, är det viktigt för drottning Margrethe att kronprins Frederik är redo när det är dags att ta över tronen. 

Efter resan till Argentina bör hon känna sig trygg, enligt Søren Jakobsen. 

– Det gick bra, och nu är drottningen övertygad om att allt funkar och att kronprinsen kan sköta sånt där på egen hand, säger han till Se og Hør. 

Kronprins Frederik ska under besöket ha agerat naturligt och fokuserat på sina starka sidor. 

– Han har verkligen skapat sig en säkerhet i att klara sig utan kronprinsessan Mary vid sin sida, säger Søren Jakobsen

Kronprinsen kompletterar sin mamma bra. Precis som prins Henrik gjorde under sina år vid drottningens sida.

– Margrethe och Henrik hade en klar uppdelning när de var på statsbesök. Han var bra på näringslivsbiten och hade lätt för det folkliga och humoristiska, alla de sidor som alltid har varit drottningens svaghet, säger Søren Jakobsen. 

Kronprins Frederik passade på att joxa med trasan under sitt besök hos den argentinska storklubben Boca Juniors.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Frederik är fantastisk”

Enligt drottning Margrethe axlar kronprins Frederik sin pappas mantel på ett alldeles utmärkt sätt. 

– Kronprinsen är verkligen fantastisk på att skapa kontakter inom näringslivet, sa drottning Margrethe till Billedbladet under besöket i Argentina. 

En annan spetsegenskap som kronprins Frederik har är att han är väldigt sportintresserad, det öppnar många dörrar. I det fotbollstokiga Argentina passade Frederik på att hälsa på hos den legendariska klubben Boca Juniors. 

– Det känns jättebra att han är med på resan. Det är verkligen trevligt. Han far omkring lite mer än vad jag gör och han startar dagen lite tidigare, sa drottningen till TV2.

– För det första är det väldigt praktiskt att vara två om arbetet. Man hinner helt enkelt med mer när man har två par ögon att se med och två par händer att hälsa med. 

Snart kanske kronprinsen får sköta statsbesöken på egen hand. Då som regent. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!