Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Staffanstorps film – nu kommer Malmös svar

Malmö svarar med egen film – efter kritiken mot Staffanstorpsfilmen
Nicolas Lunabba, verksamhetschef för Helamalmö.Foto: JENS CHRISTIAN
Helamalmös lokaler ligger på Nydala torg i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN
I filmen ”Vi är på riktigt” svarar Malmö på filmen från Staffanstorp.Foto: Helamalmö/Skärmdump från filmen
Staffanstorps kommun har väckt kritiska röster som menar att de skildrar en främlingsfientlig stämning.Foto: SKÄRMDUMP / STAFFANSTORP.SE

Reklamfilmen från Staffanstorps kommun har mötts av en massiv kritikstorm, som bland annat menar att den har en främlingsfientlig ton och svartmålar Malmö.

Nu kommer Malmöorganisationen Helamalmö med en svarsfilm.

– Vi vill värna människovärdet. Vi vill visa att vi är på riktigt, säger Nicolas Lunabba.

Staffanstorps kommun har mött rejäl kritik efter att de publicerade en reklamfilm som marknadsför Staffanstorp som ett nytt hem för alla som tröttnat på ”otrygga Malmö”.

Kritiska röster menar att filmen anspelar på främlingsfientliga stämningar och att den gör reklam på bekostnad av Malmö.

I Staffanstorps film visas en scen på en mamma och hennes barn som går förbi ett gäng unga män som står vid en trappuppgång. När de passerar kastar en av männen en burk mot dem.

Samtidigt syns texten: 

”Många av oss vaknar upp i en stad som vi en gång kallade vår hemstad. Men utvecklingen med otryggheten och utanförskapet har gjort att många känner sig förlorade och vilsna i sin stad”.

Kritiker menar att filmen medvetet bara innehåller vita människor och av samma orsak har den hyllats på främlingsfientliga sajter.

Svaret från Malmö

Nu publicerar organisationen Helamalmö en svarsfilm.

Den kopierar inledningen i den omdiskuterade filmen: En mamma och ett barn passerar ett gäng som står och pratar vid samma trappuppgång. En ung man från gänget ser hur mamman tar ett fastare grepp om sitt barn just som de passerar, och blir märkbart ledsen.

Filmen heter ”Vi är på riktigt”, gjord av föreningen Helamalmö. En organisation som sedan 2004 arbetar för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga i Malmö genom olika verksamhetsprojekt, aktiviteter och mötesplatser.

Nicolas Lunabba, verksamhetschef för Helamalmö berättar om initiativet.

– Vi såg filmen och blev mycket illa berörda. I Malmö är vi vana vid att folk med inflytande och makt, i detta fall kommunledningen för en grannkommun, svartmålar människor i ett försök att vinna billiga politiska poäng, säger han.

Nicolas Lunabba berättar att många blev illa berörda när de såg filmen.Foto: JENS CHRISTIAN

Han menar att Staffanstorps film är en oansvarig och förljugen kampanj.

– De spär på fördomar och bidrar till att slita itu det svenska samhället. Särskilt hårt drabbar det unga. Vi märker vilken skadlig inverkan det har på deras självbild och framtidstro, och hur det bekräftar den ofta uttryckta känslan av att vara oönskad i sitt eget hemland.

”Vi ville värna människovärdet”

Helamalmö beslöt därför att göra en egen film. Där personerna som spelar ”gänget” får berätta om sig själva och sina drömmar och ambitioner.

– En film som vill mänskliggöra de misstänkliggjorda. En film som visar riktiga människor med riktiga känslor, och inte skådespelare med flinande nunor i en fiktiv idyll. Vi ville värna människovärdet. Vi ville visa att vi är på riktigt.

I filmen får tittaren träffa Kamal Masri som sköts med fem skott som 16-åring och nu jobbar som ungdomsledare.Foto: Helamalmö/Skärmdump från filmen

I Malmös film får tittaren bland annat träffa Kamal Masri som var 16 år när han sköts med fem skott den 28 november 2006. Sedan dess har allt pekat om att det var ett hatbrott utfört av Peter Mangs, även om åklagaren aldrig valde att ta upp Masris fall. År 2017 släppte Masris storasyster Manal Masri en dokumentärfilm om sin brevväxling med seriemördaren, där hon försökte förstå bakgrunden till mordförsöket. I filmen säger Kamal:

”Mitt namn är Kamal. När jag var barn drömde jag att bli fotbollsproffs. På väg till en träning blev jag skjuten med fem skott. Media utmålade mig som kriminell och många tyckte att jag förtjänade. Jag var ett barn som blev skjuten av Peter Mangs. Idag jobbar jag som ungdomsledare.” 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!