Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter sprängdåden: Nu vill polisen flytta

Malmös polismästare Stefan Sintéus ser gärna en tillfällig lösning på att polishuset på Sallerupsvägen döms ut som osäkert.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Polisen i regionen upplever ett ökat hot.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En mycket kraftig detonation skakade polisstationen på Rosengård tidigare i januari.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Polisen i Malmö känner sig hotade efter den senaste tidens sprängningsattacker.
Nu kämpar de för nya lokaler – polishuset på Sallerupsvägen döms ut som osäkert.

– Det är inte optimalt för oss, säger Stefan Sintéus, Malmös polismästare till P4 Malmöhus.

På kort tid har två polishus och en polisbil i Skåne utsatts för sprängdåd. Redan efter sprängdådet i Helsingborg inleddes ett omfattande arbete för att stärka säkerheten. Polishuset på Sallerupsvägen i Malmö är inte tillräckligt säkert och nu trycker Malmöpolisen på för att få nya lokaler.

– Det är en polisstation som i princip finns i en hyresfastighet. Det innebär att det är andra som väldigt enkelt har tillträde till lokalerna, inte just polisens, men däremot fastigheten. Det gör det ju ännu svårare i säkerhetsarbetet, det är inte optimalt för oss, säger Stefan Sintéus till P4 Malmöhus.


LÄS MER: "Det är ett allvarligt angrepp på polisen

Polisen känner sig hotade

Sintéus bekräftar att polisen i regionen upplever en ökad hotbild och att de har ansökt om att få en prioritering kring en ny polisstation. Det är dock inte klart om det handlar om att ändra befintliga lokaler eller bygga nytt.

– Problemet när det kommer till säkerhet på polisstationen är att svensk polis är en tillgänglig polis. Vi vill inte stänga in oss och det har ett pris, säger han till kanalen och fortsätter:

– Men att helt eliminera risker att utsättas för angrepp mot polisstationer eller fordon, det är ju väldigt svårt att göra, säger Stefan Sintéus.

Polismästaren berättar att kollegerna även ser över sina egna rutiner kring säkerheten, till exempel parkering av polisbilar. 

Han vill dock gärna se en tillfällig lösning på de bristfälliga lokalerna, till exempel genom omstrukturering och säger till kanalen att ett sådant arbete pågår.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!