Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter upprepade missar – socialen anmäler sig själv

Älmhults kommun anmäler sig själv efter att ha begått flera fel kring en orosanmälan om våld, sexuella övergrepp och oro för könsstympning och bortgifte.

Socialtjänsten startade en utredning först flera månader efter anmälan inkommit – en utredning som därefter tog så lång tid att den bröt mot socialtjänstlagen.

Älmhults kommun begick upprepade fel när en orosanmälan kring ett barn kom in till socialtjänsten, rapporterade P4 Kronoberg

Trots uppgifter om våld, sexuella övergrepp och oro för könsstympning och bortgifte dröjde det flera månader innan socialtjänsten startade en utredning.

Därefter tog utredningen så lång tid att kommunen bröt mot socialtjänstlagen. Det framgår av kommunens egen anmälan till Inspektionens för vård och omsorg.

Utredningen avslutades efter ett samtal med en rektor som sa att samma oro inte längre förelåg. Men enligt lex Sarah-anmälan har en ny utredning inletts kring barnet efter ännu ett oroslarm.

Kommunen konstaterar i anmälan att bristerna skulle kunnat ha medfört att barnet blivit utsatt för våld och sexuella övergrepp.

FLER NYHETER: Här attackeras Emil, 17, av jätteälgen – filmar allt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!