Efter skotten: Polisen kräver förstärkning

Efter skottlossningarna i Malmö. Nu begär polisen förstärkning
Foto: FRITZ SCHIBLI

Malmöpolisen begär förstärkning efter fyra skjutningar inom loppet av 24 timmar.

Kring lunchtid på onsdagen skickades den till polisregion Syd.

– Polisledningen i Malmö har suttit i möten under förmiddagen och sett över utredningsläget efter de här fyra händelserna. Vid lunchtid skickade vi en begäran om förstärkning på utredningssidan, säger Nils Norling, presstalesman vid polisen i Malmö. 

Ett mord och tre mordförsök inom loppet av 24 timmar. Redan innan årsskiftet var polisen i Malmö hårt ansträngd. Totalt hade utredarna tio mord att lösa.

– Vår redan ansträngda situation blir så klart mer ansträngd av de här fyra händelserna. Ledningen har sett över utredningsläget och ser att vi behöver förstärkning på utredningssidan, med fler utredare. Vi har skickat en begäran till polisregion Syd.

Hur många utredare som de begär har man inte specificerat, säger Nils Norling. Nu hoppas man på ett snabbt svar på sin förfrågan.

– Vi vill ju att den ska behandlas skyndsamt och vi är hoppfulla om att vi ska kunna få den hjälp vi behöver. 

Senare under onsdagseftermiddagen kom beskedet att region Syd beviljat Malmöpolisens begäran.

– Ja, vi har fått in ett tiotal personer som kommer att jobba med mordet, på olika sätt. Det känns väldigt bra och det finns även bra utredningsåtgärder att vidta, säger Stefan Sintéus, Polismästare i Malmö.

Ny begäran

Efter att ha först samtal med rikspolischefen Dan Eliasson har Malmöpolisen även skickat en begäran om nationell förstärkning.

– Det gjorde vi idag och den kommer behandlas under morgondagen. Jag går inte in på vad vi specifikt förfrågar och vilka specialiteter vi behöver i den här mordutredningen, säger Sinteus.

"Personalen är van"

Under natten har ett team från grova brott arbetat på mordplatsen på Docentgatan, där en man sköts till döds. De har nu lämnat över utredningen till andra utredare.

– Utredningen fortsätter, en 22-åring är anhållen och skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Vi har fått en bra inledning på utredningen. Det är klart att en del i personalen tycker det är tungt att arbeta på mordplatser, speciellt när det är så här många ärenden, men de är samtidigt vana och arbetet har hitills varit väldigt professionellt.

Sedan en tid tillbaka har Malmöpolisen bett pensionerade utredare komma tillbaka och hjälpa sina kollegor i flera av utredningarna.

– Det har varit flera som valt att komma tillbaka. Den hjälpen är fantastiskt i det här läget, efter de senaste skjutningarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!