Polisen sa "säger du att det var ett djur får du behålla ditt körkort" till 19-åringen som hade somnat bakom ratten. Foto: Eric Isselé
Polisen sa "säger du att det var ett djur får du behålla ditt körkort" till 19-åringen som hade somnat bakom ratten. Foto: Eric Isselé

Efter rävbluffen – nu har 19-åringen dömts

Publicerad

Mannen som fick hjälp av poliserna att bluffa dömdes i Växjö tingsrätt på fredagen. Den 19-årige bilisten som hade somnat bakom ratten fick 30 dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Konstaplarna som uppmanade honom att "skylla på en räv" utreds fortfarande för tjänstefel, skriver Smålandsposten.

Kvällsposten skrev om händelsen i höstas. Den 19-årige bilföraren skulle köra hem till Stockholm från musikfestivalen i Emmaboda den 26 juli och hade fyra passagerare bilen. Sent på kvällen somnade han bakom ratten, körde av vägen och totalförstörde bilen.

Tre av passagerarna klarade sig fint men hans flickvän som satt i baksätet skadade två ryggkotor och räddningstjänsten behövde skära av taket på bilen för att få ut henne. Hon fördes i ambulans till sjukhus.

Poliserna som ryckte ut på olyckslarmet tyckte synd om 19-åringen som kunde misstänkas för vårdslöshet i trafik. Att hans flickvän hade blivit skadad borde vara straff nog – skulle han nu riskera bli av med körkortet också?

Uppmanades att bluffa

Så för att vara snälla sa de till honom "säger du att det var ett djur så får du behålla ditt körkort". Poliserna vände sig till och med till de övriga tre som åkt i bilen och förvissade sig om att de också gick med på att säga att 19-åringen väjt för ett djur.

Det var också vad som stod i den skriftliga polisrapporten från händelsen.

Men 19-åringens flickvän hade ingen aning om detta. Inte förrän han besökte henne på ett rehabiliteringshem. Då berättade pojkvännen hur det hängde ihop med sömnen, kraschen – och polisens påhitt.

Flickvännen berättade alltihop för sin pappa som inte alls blev glad. Felaktiga uppgifter i en polisrapport kunde påverka försäkringsbolagets ersättning för hennes skador, trodde han. Så han slog larm till polisen.

Misstänks för tjänstefel

Då inleddes en utredning som ledde till att 19-åringen åtalades i Växjö tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Och det var i den förundersökningen som Smålandsposten hittade uppgifterna om polisernas rävbluff.

På fredagen dömdes 19-åringen för vårdslöshet i trafik. Hans berättelse om rävbluffen redovisas i domen, uppger Smålandsposten:

"Poliserna sa att detta även var en lättare lösning för dem eftersom de då kunde lägga ner ärendet samma dag. Han var fortfarande i chock när poliserna sa detta till honom så han gick med på detta. Han har inte väjt för något djur."

Enligt tidningen pågår fortfarande en förundersökning om tjänstefel mot de båda inblandade poliserna. De har inte velat kommentera misstanken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag