Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter protesterna: Nu får matsalen vara kvar

De boende på Frödala i Frödinge får behålla sin matsal.Foto: Simon Henriksson
"Jag är väldigt tacksam", säger 90-åriga Karin Rask som bor på Frödala äldreboende.Foto: Privat

Karin Rask, 90, skrev en debattartikel när hon fick reda på kommunens plan att ta bort matsalen vid äldreboendet.

Efter protester från pensionärerna i Vimmerby har kommunen fattat ett beslut:

Matsalen får stå kvar.

– Jag är väldigt tacksam, säger Karin.

"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar? Ska ni ta ifrån oss gemenskapen att få sitta och äta tillsammans?", skrev 90-åriga Karin Rask i en debattartikel på Vimmerby tidning förra veckan.

Engagemanget för att få behålla matsalen vid äldreboendet i Frödala spred sig. Snart protesterade hennes vänner vid hemmet efter kommunens förslag att riva mötesplatsen.

Nu kommer beskedet efter protesterna. Matsalen får stå kvar, enligt Dagens Vimmerby.

"Vi är glada för det"

Den här gången är Karin Rask överlycklig när Expressen når henne. Hon fick höra nyheten om kommunens beslut kvällen innan.

– Vi är glada för det, det ska jag säga. Vi träffas inte om vi inte har ett ställe tillsammans. Jag har vänner lite längre bort och det är långt att åka dit när jag sitter i rullstol. Då träffas vi ju vid matsalen och vi tycker det är roligt att kunna prata.

 

LÄS MER: Karin, 90, är besviken på kommunen: "Vi vill ha matsalen kvar"

 

Hennes och vännernas protest gjorde susen – något Karin är väldigt nöjd med.

– Jag blev så glad. Jag har varit lite nervös, jag är lite nervöst lagd. Men nu har det lugnat sig. Nu är jag på toppen igen, säger hon och skrattar.

Kommer ni fira beslutet?

– Ja, det måste vi göra. Vi får väl köpa oss en tårta och ta fram kaffet.

Skulle spara två miljoner under 2016

Det var för några veckor sedan som förvaltningen meddelade ett förslag som skulle innebära besparingar på kostverksamheten för ungefär en miljon kronor.

Förslaget byggde delvis på att stänga ner matsalar vid äldreboendena Solgläntan och Frödala.

– Det är inte lämpligt och det tar för mycket socialt. Vi bestämde oss när vi såg reaktionerna från de äldre, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, till Dagens Vimmerby.

Hon fortsätter:

– Vi mäktar inte med det förslaget. Resten av förslagen har vi begärt återremiss på och vi ska titta grundligt på förslagen. Det ska kostenheten och kommunstyrelseförvaltningen göra tillsammans.