De boende på Frödala i Frödinge får behålla sin matsal. Foto: Simon HenrikssonDe boende på Frödala i Frödinge får behålla sin matsal. Foto: Simon Henriksson
De boende på Frödala i Frödinge får behålla sin matsal. Foto: Simon Henriksson
"Jag är väldigt tacksam", säger 90-åriga Karin Rask som bor på Frödala äldreboende. Foto: Privat"Jag är väldigt tacksam", säger 90-åriga Karin Rask som bor på Frödala äldreboende. Foto: Privat
"Jag är väldigt tacksam", säger 90-åriga Karin Rask som bor på Frödala äldreboende. Foto: Privat

Efter protesterna: Nu får matsalen vara kvar

Publicerad

Karin Rask, 90, skrev en debattartikel när hon fick reda på kommunens plan att ta bort matsalen vid äldreboendet.

Efter protester från pensionärerna i Vimmerby har kommunen fattat ett beslut:

Matsalen får stå kvar.

– Jag är väldigt tacksam, säger Karin.

"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar? Ska ni ta ifrån oss gemenskapen att få sitta och äta tillsammans?", skrev 90-åriga Karin Rask i en debattartikel på Vimmerby tidning förra veckan.

Engagemanget för att få behålla matsalen vid äldreboendet i Frödala spred sig. Snart protesterade hennes vänner vid hemmet efter kommunens förslag att riva mötesplatsen.

Nu kommer beskedet efter protesterna. Matsalen får stå kvar, enligt Dagens Vimmerby.

"Vi är glada för det"

Den här gången är Karin Rask överlycklig när Expressen når henne. Hon fick höra nyheten om kommunens beslut kvällen innan.

– Vi är glada för det, det ska jag säga. Vi träffas inte om vi inte har ett ställe tillsammans. Jag har vänner lite längre bort och det är långt att åka dit när jag sitter i rullstol. Då träffas vi ju vid matsalen och vi tycker det är roligt att kunna prata.

 

LÄS MER: Karin, 90, är besviken på kommunen: "Vi vill ha matsalen kvar"

 

Hennes och vännernas protest gjorde susen – något Karin är väldigt nöjd med.

– Jag blev så glad. Jag har varit lite nervös, jag är lite nervöst lagd. Men nu har det lugnat sig. Nu är jag på toppen igen, säger hon och skrattar.

Kommer ni fira beslutet?

– Ja, det måste vi göra. Vi får väl köpa oss en tårta och ta fram kaffet.

Skulle spara två miljoner under 2016

Det var för några veckor sedan som förvaltningen meddelade ett förslag som skulle innebära besparingar på kostverksamheten för ungefär en miljon kronor.

Förslaget byggde delvis på att stänga ner matsalar vid äldreboendena Solgläntan och Frödala.

– Det är inte lämpligt och det tar för mycket socialt. Vi bestämde oss när vi såg reaktionerna från de äldre, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, till Dagens Vimmerby.

Hon fortsätter:

– Vi mäktar inte med det förslaget. Resten av förslagen har vi begärt återremiss på och vi ska titta grundligt på förslagen. Det ska kostenheten och kommunstyrelseförvaltningen göra tillsammans.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag