Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter paniken i rätten: ”Har aldrig sett något liknande”

Peter Madsen får vänta på sin dom som avgör vad hans straff blir för mordet på Kim Wall. Foto: DEADLINE PRESS
En nämndeman föll ihop i rättssalen under Madsens rättegång och fördes till sjukhus. Foto: TARIQ MIKKEL KHAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN. En av nämndemännen föll ihop i sin stol – och panik bröt ut under Peter Madsens rättegång i Østre Landsret som avbröts efter händelsen.

Nu kan rättsprocessen behöva tas om från början.

– Det är väldigt olyckligt eftersom det är ett viktigt fall som alla bara vill ska få ett slut, säger Trine Baumbach, lektor i straffrätt vid Köpenhamns universitet.

Turerna kring Peter Madsens rättegång för mordet på Kim Wall fortsätter.

Han överklagade sin strafflängd efter livstidsdomen i april med önskan om att få straffet tidsbestämt. Därefter lyftes fallet i Østre Landsret, motsvarande svenska hovrätten, i nya förhandlingar över tre dagar.

På den tredje och sista dagen skulle domen komma. Men så långt hann det inte gå.

 

 

När åklagaren Kristian Kirk var mitt inne i sin slutplädering gick han igenom tidigare danska mordfall som har lett till livstidsdomar. Då föll plötsligt en av nämndemännen ihop i sin stol.

Panik utbröt i rättssalen. En domare skrek efter någon att ringa efter ambulans, flera personer i salen sprang fram till nämndemannen som låg på golvet och några andra rusade in med hjärtstartare och första hjälpen-kit.

Madsen leddes ut

Samtidigt såg Peter Madsen märkbart tagen ut när han mitt i tumultet leddes ut ur rummet av två poliser.

Nämndemannen fördes till sjukhus med ambulans, men ska efter omständigheterna må bra. Rätten meddelade även att de sista förhandlingarna och domen skjuts upp tills vidare.

På sin hemsida skriver Østre Landsret:

Det undersöks när ärendet kan återupptas. Information om detta kommer på landsrettens hemsida snarast möjligt.

Åklagare Kristian Kirk ville inte kommentera händelsen där en nämndeman förlorade medvetandet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En har redan hoppat av

Ett möjligt scenario är att nämndemannen som insjuknade inte kan återvända för att ta vid där rättegången slutade.

Han blir i sådant fall det andra bortfallet på kort tid – sedan en annan nämndeman har fått anställning inom en statlig myndighet och därmed inte tillåts medverka längre.

 

 

Det skulle innebära att det bara finns en nämndeman kvar och att rättegången om Peter Madsens strafflängd därmed skulle behöva tas om från början.

– Jag kan inte svära på att det aldrig har hänt men jag har då aldrig sett något liknande förut, säger Trine Baumbach, lektor i straffrätt vid Köpenhamns universitet.

Tre möjliga alternativ

Baumbach fortsätter:

– Det är väldigt olyckligt eftersom det är ett viktigt fall som alla bara vill ska få ett slut. Det är synd. Å andra sidan är det sånt som kan hända och det innebär inte jordens undergång.

Kan det vara till Madsens fördel att processen börjar om?

– Nej. Det är bara en tillfällighet. Jag är övertygad om att alla inblandade tar fallet på så stort allvar att deras inställning inte påverkas av något sånt här.

Madsens strafflängd står antingen mellan livstids fängelse, förvaring eller tidsbestämt straff.

Vad tror du domen blir?

– Det kan jag inte kommentera. Det är inte mitt jobb, det är upp till rätten. Men jag har min personliga åsikt, säger Trine Baumbach.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!