Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter överfallet – Madsen flyttas från lyxfängelset

Morddömde Peter Madsen förflyttas till ett annat fängelse. Foto: DEADLINE PRESS
Här avkunnades domen mot Peter Madsen. Foto: TT

Morddömde Peter Madsens önskemål om att flyttas från Storstrøms fängelse till fängelset i Herstedvester har beviljats, uppger BT. 

Madsen flyttar därmed från ett fängelse som beskrivs som det lyxigaste – till ett där flera av Danmarks tyngst kriminella trippelmördare och sexmördare avtjänar sina straff.

Peter Madsen, som är dömd till livstids fängelse för mordet på journalisten Kim Wall, blev överfallen i Storstrøms fängelse i onsdags förra veckan. En 18-årig man uppgavs ha attackerat Madsen och slagit honom i ansiktet, vilket gjorde att den morddömde dansken behövde behandling.

Två dagar senare meddelade Madsens advokat Betina Hald Engmark att hon under en längre period har försökt få honom förflyttad till Herstedvesters fängelse i Köpenhamn, skriver BT.

Flyttas från ”lyxfängelse”

I ett SMS till tidningen uppger Betina Hald Engmark att hon har fått ett besked om att Madsen flyttas till Herstedvester:

Jag mottog i går besked om att det nu har tagits ett beslut om flyttning. Det kommer att ske när det finns en plats ledig.

Storstrøms fängelse på ön Falster, där Peter Madsen befinner sig, beskrivs som ett av Danmarks lyxigaste fängelser.

Där är varje cell utrustad med en 22-tums tv, ett kylskåp, en garderob och en toalett. Det är ett nybyggt och påkostat fängelse, som kostade runt en miljard danska kronor att bygga.

Danmarks värsta brottslingar

Fängelset dit Madsen vill förflyttas är en helt annan typ av fängelse. Där sitter några av Danmarks värsta brottslingar, bland annat sexmördare. Ett flertal av de 150 fångarna i Herstedvester uppges ha personlighetsstörningar och får psykiatrisk behandling.

Intagna på fängelset i Herstedvester tillåts inte ha egen elektronik, men däremot egna kläder och hygienartiklar.

Det finns möjlighet för de intagna att hyra tv och Playstation 2, samt cd-spelare.

95 procent av fångarna i fängelset är män, och de vanligaste brotten de har dömts för är mord, grov misshandel och våldtäkt.

En av fångarna som avtjänar sitt straff i Herstedvesterfängelset är Peter Lundin, som har mördat fyra personer – bland annat sin mamma. Även Elisabeth Wæver, som mördade hela familjen till en man hon hade en affär med, sitter fängslad där.

Peter Madsen har överklagat livstidsdomen till Østre Landsret som är Danmarks motsvarighet till hovrätten. I september är tre rättegångsdagar inplanerade.