Efter omröstningen – ingen försäljning av Öresundskraft

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Thunberg (KD) var för en försäljning och blev förvånad över söndagens valresultat.
Foto: MATS ALM / Anne-Margret Norberg

Helsingborgarna sa tydligt nej till den planerade försäljningen av Öresundskraft

Nu drar Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tillbaka försäljningsplanerna. 

”Nu har vi ett resultat och budskapet från helsingborgarna är tydligt,” skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande. 

Beskedet – och valresultatet – tas emot med glädje hos oppositionen.

– Detta är en stor seger och för oss, säger Marcus Friberg (MP). 

På söndagen var det dags för helsingborgarna att rösta för eller emot en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft. 

Pensionsföretaget AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, har velat köpa bolaget för 12,2 miljarder kronor. Pengar som enligt de borgerliga partierna hade kunnat säkra den lokala välfärden i Helsingborg.

Samtidigt har oppositionspartierna S, MP och V varit negativa till en försäljning. Dels eftersom de såg en risk för stigande elpriser vid en försäljning. Dels eftersom kommunen hade förlorat inflytande på bolagets miljö- och klimatarbete.

Frågan landade till sist hos helsingborgarna själva – och då blev det ett övertydligt nej. 

Över 96 procent av väljarna röstade emot försäljningen under söndagens folkomröstning. 

– Vi känner att detta är en stor seger och för oss ser vi det som att frågan är död. Det är svårt att tolka resultatet på något annat sätt, säger Marcus Friberg, gruppledare för Miljöpartiet. 

Blev du förvånad över hur pass stor segern blev? 

– Ja, jag hade trott att vi skulle få över 80 procent i alla fall, det såg man när man var ute och kampanjade. Men detta var överväldigande mycket. Det var mer än jag trodde.

Marcus Friberg är gruppledare för Miljöpartiet i Helsingborg och är nöjd över söndagens valresultat.
Foto: WILLIAM STYRLANDER / MP Helsingborg

Stoppar försäljningen

Men en folkomröstning är rådgivande och inte bindande. Därför har försäljningsplanerna inte behövt dö på grund av söndagens val.

Dessutom har vågmästarna Sverigedemokraterna varit öppna för en försäljning, men samtidigt sagt att partiet inte kommer driva igenom en försäljning om nej-sidan vinner och valdeltagandet är minst 51 procent. 

Enligt de preliminära siffrorna röstade strax över 50,06 procent av de röstberättigade helsingborgarna. Alltså mindre än vad som krävdes för att SD skulle byta ståndpunkt i frågan. 

Men trots det stoppas försäljningen.

På måndagen gick de borgerliga partierna M, KD och L ut i ett gemensamt pressmeddelande där partierna skriver att de ”respekterar resultatet”.

”Nu har vi ett resultat och budskapet från helsingborgarna är tydligt. Därför kommer vi respektera resultatet och inte lägga fram något förslag till kommunfullmäktige,” skriver partierna. 

När Kvällsposten når Lars Thunberg (KD) utvecklar han sina tankar om söndagens valresultat.

– Vi måste självklart respektera folkviljan och vi har lyssnat på helsingborgarna. Men bekymren försvinner inte och vi står inför en rad utmaningar, både när det gäller välfärdens finansiering och hur vi ska hantera och vara en fortsatt bra ägare till Öresundskraft, säger han. 

”Behöver ta ansvar”

I sitt gemensamma uttalande skriver M, KD och L att partierna nu ”behöver ta ansvar” för situationen och att det kommer krävas ”flera tuffa beslut”, både från Öresundskraft och från Helsingborgs kommun. 

Såväl M som KD och L är även fortsättningsvis övertygade om att en försäljning vore det bästa för Helsingborg, men att frågan är avgjord i och med folkomröstningen. 

– Man kan inte bara säga nej till det här och sätta armarna i kors och tänka att ”nu får någon annan lösa välfärdens finansiering.” Utan nu vill det till att alla som varit engagerade i debatten också står upp och tar ansvar för fortsättningen, säger Lars Thunberg.

Var det valdeltagandet eller valresultatet som fick er att backa från försäljningsplanerna? 

– Ja, det var en kombination. Dels av ett förhållandevis högt valdeltagande för att vara en kommunalfråga utanför valdagen och dels det otroligt tydliga resultatet på 96,4 procent. Den kombinationen är för svår för att runda och den kräver att vi lyssnar på helsingborgarna och backar.

Hela pressmeddelandet från M, KD och L

Vi har från början sagt att vi ska göra en samlad bedömning där folkomröstningsresultatet är den del av beslutunderlaget. Nu har vi ett resultat och budskapet från helsingborgarna är tydligt. Därför kommer vi respektera resultatet och inte lägga fram något förslag till kommunfullmäktige.


Vi är dock fortfarande helt övertygande om att det bästa för staden, Öresundskraft och vår välfärd vore att sälja bolaget och säkra förmögenheten genom att sprida riskerna och använda avkastningen till välfärden.


Nu behöver vi ta ansvar för situationen. Det kommer kräva flera tuffa beslut både för Öresundskraft och staden, inte minst i samband med finansieringen av välfärden i kommande budgetprocess.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!