Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter olyckan – inga regler för hoppborgar

Axels Tivoli: Kontakterna i hoppborgen var utdragna
Det finns ingen svensk lag som säger att hoppborgar måste besiktigas. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Foto: ANDERS GRÖNLUND

Efter olyckan på Kiviks marknad där en hoppborg kollapsade har Axels Tivoli beslutat att ta bort samtliga uppblåsbara attraktioner ur sitt nöjesfält.

Åkattraktionerna besiktigas varje år av ingenjörer, men för hoppborgar finns inget sådant krav i Sverige. Men det finns i Norge.

– I Sverige är det är tivoliägarens ansvar, säger Jörgen Bengtsson, vd på Salwéns ingenjörsbyrå som granskar attraktionerna på Axels Tivoli.

Orsaken till olyckan på Kiviks marknad där fyra barn fick föras till sjukhus med ambulans var att två av fyra kontakter som ger ström åt lufttillförseln var utdragna. 

Polisen utreder händelsen som vållande till kroppsskada, uppger polisens presstjänst.

Olyckan i Kivik slutade trots allt väl. De fyra barn som fördes till sjukhus klarade sig med lindriga skador.

Hoppborgsolyckor har dock blivit vanligare, då många företag och restauranger hyr hoppborgar till event och stadsfestivaler. Konsumentverket, som är tillsynsmyndighet för hoppborgar inledde därför en kontroll av säkerheten på hoppborgar 2016.

– Rapporten som kom visar att problemen måste tas på allvar, säger Kristofer Johannesson, enhetschef för produktsäkerhetsenheten på Konsumentverket. 

Polisen upprättade en anmälan om vållande till kroppsskada efter hoppborgsolyckan i Kivik. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Ingen lag

För åkattraktioner som pariserhjul och berg- och dalbanor finns en lag om att de ska inspekteras en gång per år. Men hoppborgar räknas inte som tivolianordning i Sverige och innefattas därför inte av lagen.

– I Norge finns det en lag om besiktning, men i Sverige anses de, av någon anledning, inte vara ett besiktningsföremål, säger Jörgen Bengtsson, vd på Salwéns ingenjörsbyrå, som inspekterar karusellerna på Axels Tivoli årligen.

– Vi har inspekterat hoppborgen någon gång inför en resa till Norge, fortsätter han.

Istället ska den som ställer upp en hoppborg på allmän plats följa säkerhetsstandarder som tagits fram av internationella organisationer. I standarden finns krav om allt från design på hoppborgen till hur den ska ställas upp och övervakas.

– Det står att man ska ha en årlig inspektion, och det är reglerat hur man ska gå igenom och kontrollera. Om man inte följer det här kan man inte garantera säkerheten, säger Kristofer Johannesson.

Kontrolleras när olyckan är framme

För tivoliägare gäller samma krav som företagare som hyr en hoppborg. I standarden finns krav om att föra protokoll, men den som har hoppborgen har ingen skyldighet att rapportera detta till någon.

– När vi kommer ut och kontrollerar så kräver vi protokollet, men det är inte alltid det finns, säger Kristofer Johannesson.

Konsumentverket är den myndighet som sköter tillsynen av hoppborgar, men det sker oftast i samband med en olycka eller när någon besökare har rapporterat in brister i säkerheten.

 – Det finns ingen annan regel än standarden, och vi kan inte kontrollera alla produkter på hela marknaden, fortsätter Kristofer Johannesson.

Fyra vanligaste skälen till olyckor

Borgen är placerad på för hårt underlag, exempelvis asfalt eller sten. Kan orsaka allvarliga olyckor vid fall.

Skicket på hoppborgen är dåligt, vilket kan innebära risk för kollaps och att barn fastnar inuti.

Brister i förankringen, kan göra att hoppborgen välter eller blåser i väg med barn kvar inuti.

Avsaknad av personal. Bristfällig övervakning kan orsaka krockar eller överbelastning av hoppborgen.

 

Källa: Konsumentverket

I standarden står det beskrivet att den som tillhandahåller hoppborgen ska avgöra hur många personer som krävs för att övervaka hoppborgen.

Vid olyckan på Kivik fanns det en person som skulle hålla koll på både fram- och baksidan av hoppborgen.

– Om det här kan inträffa så snabbt, så verkar det ju finnas någon form av brist i övervakningen, säger Kristofer Johannesson.

”Kommer aldrig hända igen”

Axels Tivoli beslutade efter olyckan att ta bort alla uppblåsbara attraktioner omedelbart.

– Säkerheten för oss är nummer ett, vi har haft hoppborgar i femton år och nu när vi ser att en sån här sak kan hända tar vi bort dem, säger Tony Andreasson, vd på Axels Tivoli. 

På torsdag börjar Sjöbo marknad där Axels Tivoli kommer vara på plats, men utan hoppborg.

Håkan Andersson som är fritidschef i Sjöbo kommun och ansvarig för marknaden säger att det är ett naturligt beslut att ta bort hoppborgen, men ser inga problem med säkerheten i övrigt, rapporterar SVT Nyheter Skåne. 

– Det finns inga garantier för att olyckor inte kan hända. Garantin som vi har är att attraktionerna är besiktigade och det får vi får in dokumentation om en gång om året, säger han till SVT.