Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Så ska unga stoppas från att festa

Nya restriktioner i Danmark – munskydd på krogen.
Från och med idag ska alla gäster på restauranger, kaféer och barer bära munskydd när de rör sig inne på restauranger i Köpenhamn.Foto: Colourbox
Restriktionerna drabbar många krogar hårt.Foto: Julija Sapic / Colourbox
Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen höll en presskonferens under torsdagen och berättade om de nya reglerna.Foto: Dansk politi
Nu införs uppehållsförbud i popuära Kødbyen mellan 22 och 02.Foto: Pressbild
Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen.Foto: Pressbild/Morten Larsen

Från och med i dag måste restauranger i Köpenhamn stänga klockan 22 – och gästerna måste ha munskydd när de rör sig i lokalerna. 

Nu inför dessutom polisen uppehållsförbud i det populära restaurangområdet Kødbyen. 

Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen riktade sig till unga på en presskonferens under torsdagen: 

– Det här är en skarp uppmaning. Gå hem när barer och restauranger stänger och låt bli att ordna fester, sa hon. 

Antalet coronafall ökar dramatisk i Danmark. Under de senaste två dygnen har 823 personer smittats i landet. Värst är det i Köpenhamnsområdet. 

Därför tar den danska polisen nu i med hårdhandskarna – och framför allt mot unga mellan 20 och 29, det är i den åldersgruppen som smittspridningen är som kraftigast.  

Under torsdagen infördes ett så kallat uppehållsförbud mellan 22 och 02 i den krogtäta och populära Kødbyen. 

– Vi står inför en fortsatt allvarlig situation med en hög smittspridning i Köpenhamn. I Kødbyen har det varit tendenser till att många samlas utomhus efter att krogarna stängt och efterhand som alkoholhalten har höjts har ansvarstagandet sjunkit, säger Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen under en presskonferens på torsdagen.

”Skarp uppmaning”

Med ett uppehållsförbud är det meningen att de unga ska avskräckas från att hålla sig kvar i området efter att krogarna stängt. 

– Det här är en skarp uppmaning. Gå hem när barer och restauranger stänger och låt bli att ordna fester, säger Anne Tønnes. 

Trots uppmaningar tidigare tycker Köpenhamns borgmästare Frank Jensen att de unga inte tar varningarna på allvar. 

– Om vi inte ändrar vårt beteende riskerar vi att kastas tillbaka hur det var i våras. Det är inte fri lek längre, sa han på presskonferensen. 

– Även om man är ung och känner sig osårbar kan man smittas och sedan föra vidare smittan till sina mor- och farföräldrar, och det är just det vi måste undvika. 

Redan innan torsdagens besked fanns det uppehållsförbud i flera parker i området Nørrebro. 

– Jag tycker inte det är några stora uppoffringar vi gör för att vi på lång sikt ska få vårt liv tillbaka, säger Frank Jensen. 

Merete Holsts restauranger lider av de nya restriktionerna.Foto: Pressbild

Hennes krogar hotas

Myndigheterna beslutade tidigare i veckan att barer, kaféer och restauranger i huvudstadsområdet bara får ha öppet till klockan 22, dessutom måste gästerna ha munskydd när de står upp eller rör sig i lokalerna. 

Det här har inneburit ett stort slag för många restaurangägare. Gästerna har blivit rejält avskräckta. 

För TV2 berättar Merete Holst att hennes tre restauranger Almanak, Studio och Mission, som ligger i det gamla tullhuset där båtarna från Sverige brukade lägga till, drabbades av enormt många avbokningar direkt efter att de nya restriktionerna trätt i kraft. Avbokningarnas värde ligger på upp emot en halv miljon svenska kronor. 

Restaurangens gäster är uppenbarligen inte sugna på att bära munskydd, och hade säkert velat stanna ute längre än till klockan 22. Restriktionerna gäller i första hand under två veckor.  

– Men även de som har bokat längre fram än 14 dagar är osäkra nu, säger Merete Holst. 

”En stor katastrof”

Anders Aagard arbetar för restaurangkedjan Madklubben, med 20 krogar i Köpenhamn. Han tror, liksom Merete Holst att det här kan vara förödande för stadens restauranger. 

– Det här är ännu en spik i restaurangbranschens likkista, säger han till TV2.

Men antalet smittade i landet stiger för varje dag. De senaste siffrorna visar att Danmark nu på nationell nivå ligger på över 30 nya smittade per 100 000 invånare. 

Om de siffrorna gällt ett annat land hade Danmark avrått sina medborgare från att resa till det landet. 

Anders Rosbo, som är kommunikationschef för turistorganisationen Visit Denmark, menar att det ger en signal om vilken utmaning man står inför. 

– Det är en jätteutmaning. Vi får verkligen hoppas att vi får ordning på smittspridningen i Danmark. Om det utvecklar sig så att man i Tyskland avråder från att komma hit vore det en stor katastrof, säger han till DR

Detta gäller för svenskar

Inreseregler

Sverige räknas som öppet land för inresa till Danmark. Bofasta i öppet land har lov att resa in i Danmark utan krav på bokade övernattningar eller särskilt ärende.

 

Kommunikationer

Det är sedan den 17 augusti krav på att bära munskydd eller visir i all kollektivtrafik i Danmark, inklusive taxi, färjor samt stationer. Kravet gäller ej barn under 12 år eller personer som har särskilda skäl. 

 

Uteliv

I Köpenhamn och ett flertal grannkommuner har det under torsdagen införts regler om att barer, kaféer och restauranger bara få ha öppet till klockan 22. Dessutom måste gästerna ha munskydd på sig när de rör sig i lokalerna. 

TV: Oro efter nya danska restriktioner

Under den senaste tiden har antalet konstaterade coronafall ökat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!