Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiserad kommundirektör kan få miljonfallskärm – igen

Under en konferens badade två chefer på Hörbys kommun nakna. Efter det har skarpa anklagelser riktats mot kommunledningen och kommundirektör.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hanteringen av skandalen med de nakenbadande cheferna har lett till att kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson i Hörby är arbetsbefriad.

Nu kan Kvällsposten berätta att en fallskärm värd miljonen väntar kommundirektören om hon får sparken.
Lena Mårtensson Stenudd har redan en fallskärm från sitt förra jobb.

I början av september hade ett 40-tal chefer från Hörby kommun samlats för en årlig chefskonferens på Örenäs slott utanför Landskrona. Konferensen spårade enligt flera vittnen ur, bland annat ska två toppchefer ha badat nakna inför andra anställda i slottets pool.

Händelsen vållade starka reaktioner, både bland kommuninvånare och i kommunhuset.

Flera chefer inom kommunen har anklagat kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson för vad som närmast kan beskrivas som ett skräckvälde där en tystnadskultur råder och anställda lever med ständig oro för repressalier. Och flera chefer ska enligt uppgifter till Kvällsposten ha tvingats avsluta sina anställningar.

I en skrivelse meddelade 32 chefer under tisdagen att deras förtroende för kommundirektören var förbrukat. Senare under dagen meddelade kommunen att kommundirektören och hennes närmaste man har arbetsbefriats.

Ska utredas

Hörby kommun kallade under onsdagen till pressträff för att informera om situationen.

Under träffen meddelade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) att man efter skrivelsen från de 32 cheferna från kommunledningens sida tagit över utredningen av det som hände på konferensen. 

– Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen och har haft många enskilda samtal. Det räcker inte med en utredning av konferensen i Örenös utan det måste också göras en oberoende utredning av anklagelserna gällande arbetsmiljö och tystnadskultur.

Nu ska två utredningar genomföras. 

Samtliga som närvarade på slottet där det omtalade nakenbadet ägde rum ska intervjuas i utredningen om den så kallade ”badfrågan”. 

En separata, oberoende utredning ska ta itu med de mer djupgående anklagelserna om en otrygg arbetsmiljö och en rådande tystnadskultur med skräck för repressalier i kommunhuset.

– Det får kosta vad det kostar, det får ta den tid det tar. Detta måste göras ordentligt en gång för alla, säger Cecilia Bladh in Zito angående utredningarna.

I väntan på att utredningarna har både kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson och biträdande kommundirektör Paul Eklund blivit arbetsbefriade. Paul Eklund jobbade tidigare som HR-chef i Åstorp, och rekryterades sedan till Hörby av Mårtensson Stenudd, där han blev biträdande kommundirektör. 

För drygt ett år sedan var Lena Stenudd Mårtensson kommunchef i Åstorp. Där kritiserades hon av flera chefer och tjänstemän för bland annat bristande kommunikation, och fick sedermera sparken. Med från Åstorp till sin nya post som kommundirektör i Hörby fick hon ett guldkantat avtal med bibehållen lön på 89 000 kronor fram till januari 2021.  

Nu kan Kvällsposten berätta att ännu ett guldkantat avtal är i sikte i sikte för kommundirektören ifall utredningarna leder till att hon får sparken också från denna post. 

Då väntar en fallskärm från Hörby kommun på totalt cirka en miljon kronor. Detta enligt handlingar från kommunen som Kvällsposten tagit del av.  

Cecilia Bladh in Zito vill inte svara på om hon sedan tidigare kände till Lena Stenudd Mårtenssons dubbla löner. Hon vill heller inte kommentera någon fallskärm. 

– Hennes fallskärm har inte med detta att göra, säger Bladh in Zito. 

Detta har hänt

Två chefer har enligt vittnesuppgifter badat nakna och berusade under Hörby kommuns chefskonferens i den 3 september på Örenäs slott. Ett 40-tal chefer från kommunen deltar i konferensen.

 

När nakenbadandet avslöjas bekräftar kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson det hela och kallar det bristande omdöme

”Man måste kunna förlåta”, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

 

Veckan efter avslöjandet lämnar sju politiska partier och sex fackförbund in en så kallad 66A-anmälan och kräver att händelsen, och kommundirektörens hantering av frågan, ska utredas. Kommunen tvärvände och utlovar nu en utredning.

 

I början av veckan meddelade facken att de inte fått tillräckliga svar från kommunen. Hörby kommun anmäls till Arbetsmiljöverket. 

Hörby kommun har samtidigt anlitat en advokatbyrå för att utreda vad som egentligen hände på konferensen på Örenäs slott. 

 

I tisdags lämnade 32 chefer i en skrivelse där man meddelade kommunstyrelsen att deras förtroende för kommundirektören var förbrukat. Senare under dagen meddelade kommunen att kommundirektören och hennes närmaste man har arbetsbefriats.

Missa inte:
Historien om barnen i Ystad – detta har hänt

Ystadsbarnen beskrivs ha hållits isolerade utanför samhället under hela sina liv.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!