Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter larmet om slavkrogar – gäster har ”dåligt samvete”

Så här tycker några av kroggästerna om missförhållandena.
Moa Olsson arbetar i Malmös krogvärld.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Möllevångstorget.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

MALMÖ. Den billiga ölen på vissa av Möllans krogar lämnar en eftersmak av dåligt samvete, upplever kroggäster.

I många år har det rapporterats om slavarbete och andra allvarliga missförhållanden i krogmiljön – utan att någon har agerat.

Nu väljer allt fler att bojkotta de utpekade krogarna.

– Jag gissar att jag har varit där och ätit mat och druckit öl. Det känns för jävligt i efterhand, säger Marco Eronen, 44.

Måndag kväll på Möllevången. Neonskyltarna lyser upp tegelstensfasaderna och ligger så tätt intill varandra att det är svårt att säga var den ena krogen börjar och den andra slutar.

Bakom vissa av väggarna har krogpersonal arbetat gratis likt slavar under lång tid. Allvarliga missförhållanden bland anställda har blivit vardag. Kvällsposten/Expressens reporter Johanna Karlsson kunde på nyårsdagen berätta om Suravi, som giftes bort som 14-åring och jobbade gratis i tio år, och kocken Zakir, som sov i restaurangens källare.

Efteråt har Migrationsverket polisanmält en av tre delägare som ska ha utsatt en 40-årig man för människohandel och tvångsarbete.

De senaste veckorna har krogmiljön på Möllan skakats om i grunden. 

– Det känns overkligt, Dennis Ulusoy, 20, som är barbiträde på Ölkaféet på Möllan.

Han fortsätter:

– Det har tidigare byggts upp en gemenskap mellan krogarna här i området, och man trodde att man kände dem. Det är helt otroligt.

– Nu har det varit tystnad från dem. Kanske är det deras sätt att hantera det. För mig är det fortfarande en chock, jag vet inte hur jag ska reagera.

Dennis Ulusoy, 20, barbiträde på Ölkaféet på Möllan.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Uppmanar till bojkott

Konsumenternas makt är stor, och på sociala medier höjs röster om att bojkotta krogar som pekas ut som särskilt bristfälliga när det kommer till de anställdas villkor. Inläggen som har spridits har nått Michelle, 25, och Daniella, 24, på Ölkaféets uteservering.

– En av krogarna brukade faktiskt vara vårt stammisställe. Men nu sitter vi här i stället, det hade känts fel att supporta dem när man vet hur det är, säger Michelle.

– Jag är inte alls förvånad. Det känns inte som det har varit en hemlighet direkt, skillnaden är bara att nu vet folk vilka restauranger det rör sig om, säger Daniella.

Många flitiga Möllanbesökare är överens om att en bojkott är vägen att gå. Men många av dem är också skeptiska till att det kommer att hålla i sig.

– Kortsiktigt tror jag att det kommer att bli en skillnad, men folk glömmer snabbt, säger Robert när han har beställt en öl.

Redan 2012 skrev Johanna Karlsson i Sydsvenskan om allvarliga arbetsförhållanden bakom kulisserna i Malmös krogvärld. Ändå har kunder fortsatt vara kunder. 

– Folk är giriga, de tänker på sig själva. Det här har varit känt sedan 2012, så jag tror inte det kommer att hända något nu heller. Kanske tänker folk på det i tre månader, men sedan försvinner det igen, säger Maricel Montero, 46, när hon passerar förbi Möllevångstorget.

Daniella, 24, och Michelle, 25, har bytt stammishak. På bilden också hunden Ella, 2.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Maricel Montero, 46.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Få kontroller på krogarna

Flera anställda på andra Möllanrestauranger som Kvällsposten talar med vill också se en medveten bojkott bland kroggäster. Men de är samtidigt kritiska mot myndigheter som inte har agerat i tid.

För det som har nu har kommit fram har i Malmös krogvärld varit allmänt känt länge.

– Jag blev förvånad, men det kom inte helt från ingenstans. Jag visste bland annat om att folk bodde i förråd. Det borde ske ordentliga granskningar, det måste gå att sätta stopp för det på något sätt, säger Moa Olsson, serveringsansvarig på Restaurang Möllan.

Moa Olsson har jobbat i krogbranschen sedan april.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dennis Ulusoy menar att tillsynskontrollerna på krogen där han arbetar lyser med sin frånvaro.

– Det sker kontroller ibland, men det är helt ärligt inte alls ofta. 

Hur ofta?

– Kanske en gång i månaden.

En anställd på en krog på torget vill vara anonym av hänsyn till att flera av de utpekade krogarna ligger precis i närheten. Men han säger:

– Det är inte okej. Det här drabbar individer som också måste sätta mat på bordet, men då ser ägarna sin möjlighet att utnyttja dem som redan har det svårt.

– Vi har möjlighet till kollektivavtal i ett så fint land som Sverige. Jag är inte född här och vet hur det var i mitt hemland, där är det lika illa som de värsta ställena här. Ofta kommer folk hit med hopp om ett bättre liv, men så blir de utnyttjade.

”Många vill bara ha billig öl”

För gäster som har satt sin fot på de krogar där anställda har arbetat som slavar utan lön smakar ölen inte lika gott längre, berättar de.

– Andelen folk som har vetat om det har varit ganska liten. Jag har sagt till folk jag känner att inte gå till vissa ställen, men många vill bara ha billig öl. Får man öl för 45 kronor går folk dit, säger Robert.

Marco Eronen, 44, och Filip Vivlund, 30, reagerar starkt på missförhållanden i Malmös krogvärld.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Marco Eronen, 44, och Filip Vivlund, 30, har satt sig på en annan krog på Möllan efter jobbet. De säger båda att de har reagerat starkt på de uppgifter som har kommit fram om krogpersonalens missförhållanden.

– Det känns dåligt att man förmodligen har sponsrat det också. Jag gissar att jag har varit där och ätit mat och druckit öl. Det känns för jävligt i efterhand, säger Marco.

– Jag har alltid gillat Möllan, därför är det tragiskt att höra att det ser ut så här bara för att folk ska få billig öl, säger Filip.

Hur stort ansvar ligger på kunderna att tänka på de anställdas villkor?

– Om vetskapen finns tycker jag absolut att kunder måste ta sitt ansvar. Men det är framför allt krogägarna som bär skulden.

Suravi giftes bort och blev slav i Malmö

Hon blev bortgift som 14-åring och hamnade med en medelålders man i Malmö. I dag lever Suravi i en annan del av landet med skyddad identitet.
Ladda ner Kvällspostens app