Efter larmen om kvicksand – nu spärras området av

Sara Lindwall och hästen Wilma var nära att sjunka i kvicksanden i Trelleborg.
Foto: Privat

Sara Lindwall, 34, och hennes häst Wilma höll på att sjunka i kvicksanden utanför Trelleborg.

Efter larmet spärrar nu kommunen av det farliga området.

Händelsen inträffade i lördags förra veckan. Sara Lindwall berättade efteråt i Kvällsposten om dramat när hon och Wilma plötsligt började sjunka. Mitt på stranden i Skateholm öster om Trelleborg.

– Plötsligt kändes det som att hästen halkade till i sanden. Ögonblicket senare satt den helt fast.

Sara kunde själv rulla bort från faran, en kort stund senare tog sig även Wilma loss. Båda två klarade sig fysiskt oskadda men händelsen var omtumlande.

Skyltar ska varna för kvicksand

Nu reagerar Trelleborgs kommun. Utöver Sara och Wilma har ytterligare någon person drabbats. För att inte fler ska utsättas för faran på stranden väljer kommunen att spärra av, skriver Sydsvenskan.

– Vi har fått några tips under veckan och har naturligtvis varit på plats för att kunna uppskatta hur stor del av stranden som är berörd. Nu har vi satt upp tillfälliga skyltar för att besökare ska känna till att underlaget på sandstranden för närvarande inte är ett helt säkert, säger Mark Huisman, chef för park- och naturavdelningen i Trelleborgs kommun.

Det rödmarkerade området motsvarar den ungefärliga utbredningen av det avspärrade området där lössand påträffats, skriver Trelleborgs kommun på sin hemsida.
Foto: Trelleborgs kommun

Insatsen är en helomvändning från kommunen. Inledningsvis fanns det inga planer på att sätta upp skyltar eller på annat sätt varna allmänheten eftersom området är för stort, men nu ska alltså skyltar sättas upp.

– Det här är en tillfällig åtgärd, säger Mark Huisman. Området har blivit vattensjukt, troligen för att det regnat väldigt mycket i januari i kombination med starka vindar från havet. Ett resultat av olika naturfenomen tillsammans, säger Mark Huisman.

Den troliga anledningen till det lömska området med kvicksanden tros vara flera. För det första är sanden finkornig. För det andra kommer vattnet från flera håll: från havet, från mynningen på en näraliggande å och från grundvattnet som stigit sista tiden.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!