Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter KvP-avslöjandet: Så ska SSU lösa krisen

Philip Botström, förbundsordförande för SSU och Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, har arbetat för att hitta en lösning på den uppstådda konflikten inom partiet.
”Det är en bra handlingsplan som tydligt pekar ut vägen framåt för SSU-distriktet”, säger SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam i ett uttalande.Foto: SSU BOHUSLÄN
Joakim Sandell (S), ordförande i Sjukvårdsnämnd SUS Region Skåne och ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.Foto: PRESSBILD

Storstädningen inom SSU Skåne har nu inletts efter Kvällspostens avslöjanden om hur organisationen styrts av en falang där hot, homofobi och antisemitism förekommit. 

En handlingsplan har upprättats som godkänts av både SSU-förbundet och partidistriktet.

– Det är en bra handlingsplan som tydligt pekar ut vägen framåt, säger SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam i ett uttalande.

Kvällsposten har de senaste veckorna avslöjat hur SSU Skåne togs över av en falang där hot, homofobi och antisemitism förekommit.

Avslöjandena byggde på interna rapporter, filmade tal, skärmdumpar av samtal och delningar på sociala medier. 

Allt gavs stor uppmärksamhet i riksmedia och skakade om partiet långt upp i organisationen.

I takt med att skandalen avslöjades framkom även att partiet känt till uppgifterna i flera år.

Under helgen valde SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed att lämna sitt uppdrag som en följd av granskningen. Även Skånedistriktets vice ordförande Khloe Abdel Wahab och Mohammed Adeeb, ordförande för SSU Malmö Centrum, avgick.

Handlingsplan

SSU Skåne har nu lämnat in den handlingsplan som SSU-förbundet begärt in. Handlingsplanen syfte är att visa hur distriktet tänkt återupprätta sitt förtroende både externt och internt. 

Handlingsplanen har godkänts både av SSU-förbundet och partidistriktet.

– Det är en bra handlingsplan som tydligt pekar ut vägen framåt för SSU-distriktet, säger SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam i ett uttalande.

En förbundsstyrelseledamot har adjungerats i SSU Skånes styrelse för att leda arbetet med implementeringen av handlingsplanen.

Den nya handlingsplanen innehåller en rad punkter som ska säkerställa att alla medlemmar ska känna sig trygga samt garantera att det inte finns tolerans för sympatier som strider mot SSU:s grundläggande värderingar, enligt SS-förbundet

Den nuvarande distriktsstyrelsen har inför distriktsårskonferensen 2019 ställt sina platser till förfogande. 

Får utbildning

För att rusta framtida och nuvarande ledare ska distriktet tillsammans med SSU-förbundet erbjuda alla nyvalda styrelseledamöter en styrelseutbildning.

Utöver SSU-förbundets kandidatförsäkran kommer även en rollbeskrivning för styrelseledamöter att tas fram.

SSU betonar att man i fotsättningen tänker arbeta med ett systematiskt värdegrundsarbete, där SSU-förbundet tillsammans med distriktsstyrelsen tar fram riktlinjer och metoder för att säkerställa att medlemmarna ställer upp på de principer och värderingar som gäller i SSU.