Jimmie Åkesson håller ett viktigt tal vid Sverigedemokraternas årliga Sommarfestival i Sölvesborg. Foto: JOHAN NILSSON/TTJimmie Åkesson håller ett viktigt tal vid Sverigedemokraternas årliga Sommarfestival i Sölvesborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Jimmie Åkesson håller ett viktigt tal vid Sverigedemokraternas årliga Sommarfestival i Sölvesborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Nu har SD bytt datum för sin fest. Den hålls en vecka tidigare än planerat. Foto: SkärmdumpNu har SD bytt datum för sin fest. Den hålls en vecka tidigare än planerat. Foto: Skärmdump
Nu har SD bytt datum för sin fest. Den hålls en vecka tidigare än planerat. Foto: Skärmdump

Efter krocken – SD byter dag för festen

Publicerad

Sverigedemokraterna har beslutat flytta på sin stora Sommarfestival i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg, skriver Sydöstran.

Orsaken är att ortens trädgårdsförening redan hade bokat den tid och plats som SD hade tänkt använda.

På onsdagen skrev Kvällsposten att Sommarfestivalen i Sölvesborg riskerade att krocka med Trädgårdsdagen, som också är ett årligt evenemang.

Det var Sydöstran som hade varit först även med den nyheten.

Trädgårdsföreningen hade sedan länge bokat lördagen den 18 augusti för sitt arrangemang som brukar locka 5–6000 besökare.

Behöver p-platserna

Och Trädgårdsdagens 80–90 utställare behöver parkera sina bilar på Slottsudden, där SD hade tänkt hålla sin festival.

Vid festivalen håller Jimmie Åkesson ett sommartal som bevakas av medier från hela landet och väcker stor uppmärksamhet.

I år är det dessutom valår och därmed blir talet extra viktigt.

Ville inte flytta på sig

Trädgårdsföreningen meddelade direkt att de inte tänkte flytta på sig. De hade bokat först och hade alla sina tillstånd i ordning.

Kommunens kulturchef Sofia Lenninger förklarade också att hon tänkte yrka avslag på partiets ansökan om att ha festivalen de dagar som de hade planerat.

På torsdagen beslutade därför SD att flytta på sig. Sommarfestivalen läggs en vecka tidigare – den 10–11 augusti i stället för den 17–18.

SD byter festdatum

– Vi har hela tiden jobbat på en lösning och vi har nu bestämt oss för att flytta sommarfestivalen en vecka, säger Christoffer Lundin, konsult för sommarfestivalen, till Sydöstran.

– Vi har blivit lovade av kommunen att inget större evenemang ska störa vår festival.

Förra året kom 2500 besökare till Sverigedemokraternas Sommarfestival.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag