Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllade terror – nu granskas grupp av samarbetspartner

Delegationen mot segregation har som uppdrag att ”förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation”.
Foto: Skärmdump från Delmos.se.
Delegationen mot segregation har som uppdrag att ”förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation”.
Terrorforskare Magnus Ranstorp tycker att ”demokratigranskningen” som den ena samarbetsparten ska göra av den andra låter som ”Jönssonligan i kubik”.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett projekt som drivs av en förening som hyllat terror och antisemitism beviljades nästan en miljon kronor i statligt bidrag för att ”främja den demokratiska delaktigheten i Rosengård”. 

Nu har organisationen som ansökte om bidraget fått i uppdrag att utreda sin egen samarbetspartner. 

– Det låter som Jönssonligan, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Tidigare i höst avslöjade Kvällsposten att den statliga myndigheten ”Delegationen mot segregation” (Delmos) beviljat Rosengårds folkets hus 903 625 kronor för att ”minska och motverka segregation på lokal nivå”. I ansökan framgår att en huvudaktör i projektet är Grupp 194 Malmö.  

Pro-palestinska Grupp 194 har bland annat postat terrorhyllande och antisemitiska inlägg på Facebook, vilket Kvällsposten tidigare berättat om. 

Anders Kessling, direktör för Delmos, kände då inte till gruppens terrorpostningar, men meddelade att han skulle ”titta närmare på det” och att myndigheten ”ser allvarligt på det”. 

Granskas av samarbetspartner

Fem veckor efter Kvällspostens publicering berättar Anders Kessling att en utredning av Grupp 194 Malmö har startats. Ansvaret för utredningen har tilldelats Rosengårds folkets hus – det vill säga gruppens samarbetspartner som ansökt om pengarna. 

– Vi har begärt in en särskild redovisning från Rosengårds folkets hus där vi bett dem beskriva hur deras demokratigranskning av Grupp 194 Malmö sett ut. I sitt svar till oss har de intygat att gruppen uppfyller demokrativillkoren. Vi har bett dem granska Grupp 194 riks också, och det är den utredningen vi väntar på nu. 

Rosengårds folkets hus har med andra ord fått i uppdrag av staten att göra en oberoende granskning av sin egen samarbetspartner. I granskningen har de kommit fram till att deras samarbetspartner är demokratisk. 

I sin redovisning för Delmos skriver de att de tagit del av Grupp 194 Malmös årsmötesprotokoll och verksamhetsberättelse och de utifrån den informationen ”inte kan se något som strider mot demokratiska värderingar”.

De uppgifter som framkommer i Kvällsposten nämns inte med ett ord i granskningen, trots att det är just de uppgifter som gjort granskningen aktuell. 

Hade det inte varit lämpligare om ni som myndighet själva gjorde granskningen? 

– Jo, om det var Grupp 194 Malmö som sökte pengar från oss så hade vi utrett dem, men nu är det folkets hus som sökt pengarna och då fattar vi vårt beslut utifrån underlaget vi får in från dem. Det är så systemet är uppbyggt, säger Anders Kessling.

Har deras granskning varit tillfredsställande hittills?

– Ja, de har bland annat tittat på verksamhetsberättelsen och pratat med organisationen. De har gjort det man brukar göra i en demokratigranskning. Däremot har vi, till skillnad från dem, bedömt att Grupp 194 Malmö har en koppling till Grupp 194 på riksnivå, så vi har bett dem komplettera med en granskning av riksgruppen också.

Väntar in granskning

I dagsläget inväntar den statliga myndigheten alltså ytterligare en demokratigranskning från Rosengårds folkets hus. Utifrån detta underlag kommer de sedan att fatta beslut om huruvida Rosengårds folkets hus ska få behålla miljonbidraget eller ej.

Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan, tycker inte att det låter som en granskning. Han tycker att det låter mer som Jönssonligan.

– Det är helt horribelt att det funkar på det här sättet. Jag förstår inte hur myndigheter tänker när de låter organisationer granska sig själva och varandra. I varje annan aspekt av offentlig verksamhet, företag och personlig ekonomi så ska varenda öre nagelfaras. Men när det gäller bidrag till civilsamhället så lämnar man alla kranar på och låter det spruta ut offentliga skattemedel helt utan hämningar.   

Delegationen mot segregation (Delmos)

... är en statlig myndighet som inrättades den 1 januari 2018. Deras uppdrag är att bidra till att minska och motverka segregation i samhället, förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation.

TV: Terrorforskaren: ”Bankomat för oseriösa aktörer”

Terrorforskaren: ”Bankomat för oseriösa aktörer”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!