Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kyrkans HBTQ-tavla kan plockas ner efter kritiken

Tavlan föreställer samkönade par och transpersoner i paradiset.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från ett annat sammanhang. Lundabiskopen Johan Tyrberg är skeptisk till tavlan.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Sedan första advent sitter Elisabeth Ohlson Wallins tavla ”Paradiset” uppe i koret i S:t Pauli kyrka i Malmö.

Nu kan den redan plockas ner igen – efter att kristiska röster höjts. 

– En gnostisk tavla hör inte hemma i Svenska kyrkan, säger Lundabiskopen Johan Tyrberg till den kristna tidningen Dagen.

Kvällsposten har tidigare skrivit om att Elisabeth Ohlson Wallins tavla ”Paradiset” invigts i Malmökyrkan S:t Pauli. 

Bilden, som porträtterar två samkönade par och transpersoner i paradiset har varit föremål för debatt sedan när den skapades 2012. Sedan den hänges upp har präster i S:t Pauli fått motta hot från högerextremister, enligt Sydsvenskan, samtidigt som kritiska röster höjts som menar att tavlan går emot Svenska kyrkans teologi. En av skeptikerna är Lundabiskopen Johan Tyrberg.

– En gnostisk tavla hör inte hemma i Svenska kyrkan men jag har ännu inte gjort en analys, säger han till den kristna tidningen Dagen.

Tavlan har tidigare beskrivits som ett komplement till altartavlan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han menar alltså att om den anses vara gnostisk, alltså definierar det kristna budskapet som något annat än Svenska kyrkan vanligtvis gör, så ska den plockas bort.

Tavlan kan plockas ner innan jul

Han har varit i kontakt med kyrkoherden Per Svensson, som leder all verksamhet inom Malmö pastorat, och är den som ska ta beslut om tavlan.

– Jag konfererar med ett antal personer om tavlans framtid, säger Per Svensson till Sydsvenskan.

Beslut om tavlan ska tas ner ska tas innan julhelgen. Han motsätter sig att kalla tavlan en altartavla, som har tyngre teologiska krav än övrig konst i Svenska kyrkan.

– Den är däremot politisk. Den har ett starkt uttryck för samkönad kärlek. Det budskapet ställer Svenska kyrkan upp på. Vi viger ju samkönade par, säger Per Svensson till Sydsvenskan.