Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – nu plockas prinsessans bröstbilder bort

”Det hänger på om det sker i offentlighetens intresse. Bilder som bara visar detaljer från prinsessan Maries privatliv kan man inte bara offentliggöra utan hennes samtycke”, säger danska medieforskaren Vibeke Borberg.Foto: TOMAS LEPRINCE
Prinsessan Marie och maken prins Joachim kommenterade inte saken, och hovet konstaterade att det är svårt att stoppa bilder på nätet.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Nu backar den holländska bildbyrån om bröstbilderna.

Det var på onsdagen som det avslöjades att smygtagna bilder på danska prinsessan Marie låg ute på nätet.

– Vi har som policy att vi inte säljer paparazzibilder av medlemmar i det holländska kungahuset, och då ska vi inte heller ha bilder av den danska prinsessan, säger byråns chef Bas van Beek till Ekstrabladet.

Det var i går som danska medier avslöjade att smygtagna bilder på danska prinsessan Marie låg ute på nätet för försäljning. Den holländska bildbyrån Hoolandse Hoogte hade lagt upp bilderna på sin sida. De togs under en solsemester i St Tropez och på några av bilderna fotograferades prinsessan Marie topless.

 

LÄS MER: Danska kungailskan mot bröstbilder på prinsessan Marie

 

Danska hovet konstaterade på onsdagen att det var svårt att stoppa tilltaget.

– Ligger bilderna på internet är det svårt att göra något åt, och vi har inga kommentarer till artikeln i Tæt På, sa Frederik Linde vid hovet till Ekstrabladet.

Danska hovet menade att det var en helt ny situation för det danska kungahuset. 

Experten: Kan vara olagligt

Tidningen Tæt På avslöjade saken, men visade inte bilderna. Samma beslut tog övriga danska medier.

Vibeke Borberg, forskningschef på Danmarks Medie- och Journalisthögskola, menade att publiceringen kan vara direkt olaglig. 

– Vi vet från Andrea Rudolph-historien att bilder av den här typen ska offentliggöras i samband med rapporteringen om något – inte bara för att visa vederbörande utan topp i ett klart privat sammanhang, sa hon på onsdagen till Ekstrabladet.

Visserligen finns ett värde att publicera nyheter och bilder som har ett allmänintresse, men detta fall går över gränsen, tror hon:

– Det hänger på om det sker i offentlighetens intresse. Bilder som bara visar detaljer från prinsessan Maries privatliv kan man inte bara offentliggöra utan hennes samtycke.

Nu backar alltså den holländska bildbyrån.

– Vi har som policy att vi inte säljer paparazzibilder av medlemmar i det holländska kungahuset, och då ska vi inte heller ha bilder av den danska prinsessan, säger byråns chef Bas van Beek till Ekstrabladet.