Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken - nu är mordutredningen klar

En man sitter sedan åtta månader tillbaka häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.
Foto: JENS CHRISTIAN
Emilia Lundberg anmäldes försvunnen i november - hennes kropp hittades i början på december.
Foto: JENS CHRISTIAN

Det misstänkta mordet på Emilia Lundberg har satt djupa spår i Tollarp. 

Nu är mordutredningen klar, rapporterar Kristianstadsbladet.

– Att vi kommit så här långt talar för att åtal kommer att väckas, säger åklagare Kristina Amilon, till tidningen.

20-åriga Emilia Lundberg anmäldes försvunnen den 22 november förra året. Hennes försvinnande skakade om hela Tollarp – där en stor sökinsats pågick i flera dagar. 

I början på december hittades kroppen av dykare i Vramsån i Tollarp, utanför Kristianstad. Kort senare frihetsberövades en av Emilias barndomsvänner – en 21-årig man, som misstänks på sannolika skäl för mord.

Den 4 december hölls en stor minnestund för Emilia på torget i centrala Tollarp.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu är mordmordutredningen färdig, vilket Kristianstadsbladet var först att rapportera om. Utredningen har varit ute på slutdelgivning sedan juni.

– Jag menar att detta är en bra utredning. Att vi kommit så här långt talar för att åtal kommer att väckas, säger åklagare Kristina Amilon, till Kristianstadsbladet.

På måndag går åtalstiden ut, men den kommer troligtvis förlängas eftersom utredningen fortfarande är ute på slutdelgivning, skriver Kristianstadsbladet.

Utredningen har kritiserats 

Den brottsmisstänkte 21-åringen har suttit frihetsberövad i lite drygt åtta månader. Han har hela tiden nekat till brott. 

– Jag har samma inställning som jag har haft hela tiden, det finns ingenting som bevisar att det är min huvudman som gjort det, det finns många möjliga gärningsmän, säger 21-åringens advokat Melka Kjellberg, till Kristianstadsbladet.

Enligt Melka Kjellberg är den brottsmisstänkte mannen ”engagerad” och har själv börjat ta del av förundersökningen, som är flera tusen sidor lång. 

I Tollarp hölls en minnesstund för Emilia efter att hennes kropp hittats.
Foto: JENS CHRISTIAN
Leif GW Persson i samband med TV4-programmet Brottsjournalen.
Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

Mordutredningen har varit omdiskuterad och kritiserad, inte minst av försvaret. Samtidigt har Leif GW Persson sagt att det inte går att utesluta att dödsfallet beror på något annat än ett brott.

– Anledningen till att han sitter i finkan mot sitt nekande är väl det enkla faktum att han är den siste som har observerats tillsammans med henne, sa ”GW” när han medverkade i TV4 Nyhetsmorgon.


TV: Coronaträngsel på naturreservat

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!