Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – mer vaccin till storstadsregionerna

Nu när man ska börja vaccinera personer under 60 år uppmanar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare, Folkhälsomyndigheten att se över fördelningen mellan regionerna.
Vaccinet fördelas utifrån fördelningsnycklar till regionerna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skåne har som storstadsregion en jämförelsevis större andel yngre befolkning än vissa andra mindre regioner.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Folkhälsomyndigheten har gjort om i fördelningen av vaccin mellan regionerna. 

Detta efter kritiken från storstadsregionerna om att de missgynnas på grund av en yngre befolkning. 

Från vecka 20 kommer fördelningen ske enbart utifrån hur stor andel yngre regionerna har i befolkningen. 

I förra veckan riktade storstadsregionerna Stockholm och Skåne skarp kritik om fördelningen av vaccin mellan regionerna i landet. Detta i samband med att det strax innan förts diskussioner mellan Folkhälsomyndigheten och företrädare för regionerna om orättvisan i fördelningsnycklarna. 

Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg ställde också så sent som i fredags krav på en ökad tilldelning i fas 4. 

– Vi har en väldigt ung befolkning i vår region och det har gjort att vi har fått en liten tilldelning i förhållande till hela befolkningen under de första månaderna, när vi har vaccinerat äldre. Nu kommer vi att behöva få en tilldelning som speglar att vi har väldigt många yngre, sa Magnus Thyberg.

Regionerna tilldelas för närvarande vaccin utifrån andelen i befolkningen som är 65 år och äldre (70 år och äldre fram till och med vecka 9). Från vecka 18 beräknas vaccinet för hela andelen 18 och äldre.

Men det betyder att storstadsregioner som har en större andel yngre befolkning aldrig kompenseras för det – då de yngre aldrig blir en egen andel likt de äldre varit under de första veckorna. Och när de yngre ska vaccineras har många av de äldre redan fått vaccin. 

Förändring från vecka 20

Nu har en förändring dock skett. I ett mejl till Kvällsposten skriver Folkhälsomyndigheten:

Det är viktigt att de som har störst behov av skydd mot sjukdom erbjuds vaccin först, och viktigt att regionerna hinner erbjuda vaccinet till personer i de äldsta åldersgrupperna innan de öppnar för vaccination av yngre.

Myndigheten fortsätter:

Därför blir tilldelningen till regionerna utifrån andel av befolkningen från 18 år och uppåt från och med vecka 18 (då det fortfarande finns personer som är födda 1956 och tidigare som inte är vaccinerade). Från vecka 20 beräknas tilldelningen utifrån befolkningen som är 18-64 år. Detta enligt det beslut som Folkhälsomyndigheten meddelade regionerna i förra veckan.

Nytt är alltså att från vecka 20 får storstadsregionerna mer vaccin – sett till att man då enbart räknar utifrån andelen 18-64. 

Förändringen har ännu inte uppdaterats på Folkhälsomyndighetens hemsida men beslutet ska ha fattats – och kommunicerats till regionerna i fredags – enligt myndigheten.  

Kvällsposten har sökt Region Skåne.

Tidigare nyheter: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!