Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – kommunerna ska få säga sitt om busslinjer

Skånetrafiken har bett samtliga skånska kommuner om synpunkter på trafikplanen.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Carina Zachau, ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, vill få en bättre dialog med kommunerna.Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Efter att 60 busslinjer i Skåne drogs in i våras möttes regionen av frän kritik. Men nu bjuds kommunerna in för att ge sin syn på kommande års busstrafik, skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

– Vi ser fram emot att ha dialog med kommunerna, till skillnad från förra gången, säger Carina Zachau, ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, till Sydsvenskan

På måndagen skickade Skånetrafiken ut ett arbetsunderlag för bland annat busstrafiken år 2021. Tanken är Skånes 33 kommuner ska få ge sin synpunkt på planen och komma med egna förslag.

Skånetrafiken vill på så sätt få en bättre dialog om hur busstrafiken kan förändras.

– Det finns linjer i vissa kommuner med hög trafik som behöver förstärkas. Men det finns också turer med väldigt lågt resande fortfarande. Kanske beror det på att bussen borde köra en annan sträckning – det är sådant vi vill veta, säger Carina Zachau, till Sydsvenskan.

Skånetrafiken vill ha dialog med kommunerna

Den 3 april ska svaren vara inne för att kollektivtrafiknämnden ska kunna ta beslut om planen för 2021 i maj. I våras möttes planen för nästa år av stor kritik från kommunerna när beslut togs om att dra in 60 busslinjer.

Då hade kommunerna bara fått några veckor på sig att reagera, skriver Sydsvenskan.

- Jag ser fram emot att utveckla kollektivtrafiken tillsammans med alla 33 kommuner och hoppas att de vill vara med på resan. Flera av de utmaningar vi ser i framtidens kollektivtrafik kräver gemensamma lösningar. Det kommer att ske med öppna kort och med tät dialog, säger Carina Zachau (M), enligt ett pressmeddelande.

Lars Hansson (C), förste vice ordförande i kollektivnämnden:

- Det är glädjande nu att vi kan stärka dialogerna med kommunerna, något som vi i Allians för Skåne drivit på för under en lång tid. Kommunerna sitter på mycket viktig information kring vad som händer i deras kommuner och som kan påverka kollektivtrafiken. Tillsammans kan vi bygga en starkare kollektivtrafik.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!