Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter intervjun – får sluta som vd för Hörbybostäder

Robert Odeberger, ekonomichef i Hörby kommun.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Susanne Meijer (S), kommunalråd i Hörby.
Foto: CAROLINE LARSSON

Robert Odeberger får sluta som vd för kommunala Hörbybostäder.

Enligt kommunalrådet Susanne Meijer (S) strider hans tidigare politiska uttalanden mot kommunens värdegrund.

– Jag uttalade mig på ett sätt som jag inte borde och i frågor som inte är mitt ansvarsområde, har han tidigare sagt.

Robert Odeberger, ekonomichef i kommunen, får omedelbart lämna uppdraget som vd för kommunala bolaget Hörbybostäder, enligt ett pressmeddelande.

Han får inte heller representera kommunen i sammanhang som inte är ekonomiska.

Kommunalråd tog avstånd

Enligt kommunalrådet Susanne Meijer uttryckte han i en intervju med Kvällsposten politiska åsikter som han inte fick göra i sin roll. Han berättade att det inte finns tillräckligt många etniska svenskar och gjorde enligt henne då åtskillnad mellan de som söker bostad i kommunen, något som hon menar strider mot Hörbys värdegrund om alla människors lika värde. 

– De strider mot vår värdegrund där alla behöver känna ansvar för helheten, och som alla som representerar Hörby kommun förväntas följa. Vi förväntar oss att beslut som tas respekteras och förverkligas med kraft. Har man personliga åsikter som hindrar en från att fullfölja sitt uppdrag så är man inte lämplig att representera Hörby kommun, sa hon.

Han har bett om ursäkt

Robert Odeberger har bett om ursäkt:

– Jag uttalade mig på ett sätt som jag inte borde och i frågor som inte är mitt ansvarsområde. Jag är medveten om att jag gav uttryck för politiska åsikter som jag inte borde gjort i min yrkesroll. Jag är också väl medveten om att det jag sa strider såväl mot Hörby kommuns politiska beslut och officiella inriktning.


LÄS MER: Uppdraget: Hitta bostäder som inte finns 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!