Asylboendet i Högsby. Foto: Google maps
Asylboendet i Högsby. Foto: Google maps

Efter hoten – nu flyr kristna ifrån Kalmar

Publicerad

Förbud mot kristna symboler följdes av hot.

Till slut blev situationen ohållbar – den kristna gruppen asylsökande valde att lämna boendet i Kalmar län.

Detta efter att ha trakasserats av radikala muslimer.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Mikael Lönngren, ställföreträdande chef för Migrationsverket i Kalmar län, till Östra Småland.

Religiösa konflikter på asylboenden är ovanliga i Sverige, endast ett fåtal fall har rapporterats

I det här fallet kände sig en grupp kristna på ett asylboende i Kalmar län inte säkra efter att de under en period trakasserats av en grupp med en radikal tolkning av islam.

Den kristna gruppen upplystes om att de skulle sluta bära kristna symboler, såsom kors runt halsen. De fick heller inte vistas i gemensamma utrymmen samtidigt som den muslimska gruppen var där.

Görs ingen uppdelning

Mikael Lönngren berättar att den kristna gruppen nu har lämnat boendet på eget initiativ, efter att ha ordnat eget boende på annat håll.

– Det som har hänt är självklart fullständigt oacceptabelt. Vi kommer nu att göra informationsarbete på förläggningarna för att försöka se till att något liknande inte händer igen, säger han till Östra Småland.

På Migrationsverkets asylboenden görs ingen uppdelning efter etnicitet eller religion. Enligt Mikael Lönngren hade en sådan uppdelning varit omöjlig att genomföra. För Östra Småland berättar han att man redan har ont om platser som det är.

– Vi förutsätter att de som flyt hit för att få en fristad också följer lagarna som finns i vårt land, säger han.

Ingen polisanmälan

Migrationsverket kommer inte att göra någon vidare utredning i fallet, och någon polisanmälan har inte heller upprättats.

Mikael Lönngren uppmanar personer som känner sig utsatta och hotade att göra en polisanmälan, men tillägger att det som har inträffat just rör sig om ett polisiärt ärende.

– Hot som faller under brottsbalken är en polissak, även om det självklart finns ett ansvar även hos oss, säger han till Östra Småland.

Den kristna gruppen asylsökande ska främst ha sitt ursprung i Syrien och Irak.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag