Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter halloumi-skammen – succé för gårdsmejeri

Maria och hennes man Carlos arbetar på mikromejeriet tillsammans. Foto: Privat
Maria Tuvesson Lindgren gör även andra ostar, till exempel blåmögelost. Foto: Apelöga

Sedan uttrycket ”halloumi-skam” spred sig i Sverige sjönk försäljningen på osten från Cypern.

I sin tur sköt försäljningen av de lokalproducerade egna varianterna av osten i höjden.

– Vi säljer slut på all ost som vi gör, säger Maria Tuvesson Lindgren, ägare av Soldattorpets mejeri. 

Maria Tuvesson Lindgren är säljare i botten. Men så en dag, för tio år sedan, fick hon en idé och en längtan efter att starta något nytt.

– Jag var väldigt intresserad av att göra något praktiskt, helst någonting som jag kunde tillverka och sälja hemma, berättar hon.

Maria Tuvesson Lindgren började gå olika kurser och praktiserade på ett större by-mejeri. Sedan gjorde hon slag i saken – och startade sitt eget mikromejeri.

– Jag hade smakat andra gårdsproducerade ostar och jag tyckte att de smakade mer, och det var en unik smak. Det var häftigt att bara kasta sig ut så där – men jag tänkte att om jag inte gör det nu, så kommer jag att ångra mig, säger hon. 

Två och en halv anställda 

På det lokala gårdsmejeriet Soldattorpets mejeri i Hyby strax utanför Malmö, gjorde Maria Tuvesson Lindgren sin första ost i mars 2010.

Redan två månader senare sa hon upp sig och började bygga upp sitt mikromejeri. 

De anställda på mejeriet i dag är Maria, hennes man Carlos och en kvinna som arbetar deltid.

– Vi är två och en halv kan man säga! Under sommaren har vi två tjejer som har sommarlov och extrajobbar lite också, men vi har inte som mål att vara fler heller, säger Maria.

På mejeriet produceras ungefär 120 kilo ost i veckan. Och allt som produceras blir sålt.

– Vi säljer allt vi gör, det är många återförsäljare som som köper och levererar till många – till exempel finns vi på Möllans ost och Bondens skafferi i Malmö. 

Halloumi-skammen satte spår

På de nio åren som har gått sedan mejeriet startade har det hunnit hända mycket. 

Bland annat har den cypriotiska osten halloumi blivit populär, och fungerar under sommaren som ett laktovegetariskt alternativ på grillen.

Men i början av juli uppmärksammade medier i Sverige att Cypern har högst antibiotikaanvändning i hela Europa inom djuruppfödningen – och det larmet satte avtryck, rapporterar TT. 

Halloumiförsäljningen minskade, och samtidigt sköt försäljningen av svenskproducerad eldost, en egen variant av osten, i höjden. 

– Vi får väl tacka halloumi-skammen, skrattar Maria. Men det är många som vill uppmärksamma och bevara de strikta regler som Sverige har när det gäller djurhållning, och det är väldigt positivt för oss.