Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter häktning: Så ska polisen jaga Carlsson

Andreas Carlsson. Foto: Privat
Sex personer skadades vid attacken i Malmö. Foto: Patrick Persson
En man skadades allvarligt. Foto: Patrick Persson / Tt

Andreas Carlsson, nyckelperson inom Svenskarnas parti, kommer nu troligen jagas internationellt efter att Malmö tingsrätt i dag häktat honom som misstänkt för ett fall av mordförsök på Möllevången förra helgen.

Polisen har försökt förhöra den svårt skadade 25-åringen som efter attacken behandlats på sjukhus för en svår skallskada och knivskador.

– Jag tror att det har gjorts försök men mer konkret kan jag inte gå in på det, säger kammaråklagare Neela Frisell.

Andreas Carlsson befann sig bevisligen på platsen då 25-åringen, ytterligare en man samt två kvinnor knivskars och utsattes för mordförsök. Två män, 24 år och 27 år, gamla sitter sedan tidigare häktade som misstänkta för mordförsök på dem. En 20-åring som är på fri fot misstänks också för mordförsök.

I Andreas Carlsson fall ville åklagaren ha honom häktad för fyra fall av mordförsök.

Hon bekräftade i dag för första gången att polisen, bortsett från eventuella vittnesuppgifter, vet att han var där. Carlsson kontrollerades av en polispatrull kort efter att de misstänkta mordförsöken ägt rum och han fick visa sin legitimation för poliserna. Kontrollen av honom gjordes i närheten av Jesusparken i Malmö innan han fick gå vidare.

– De uppgifterna finns och vad jag kan säga och kommentera är att det stämmer, säger Neela Frisell.

Jesusparken ligger i direkt anslutning till Kristianstadsgatan där de fyra personerna blev svårt skadade.

Arbetar på "bred front

Tingsrätten gick i går bara med på att häkta Andreas Carlsson som på sannolika skäl misstänkt för ett fall av mordförsök.

Neela Frisell ville efter häktningsförhandlingen inte kommentera det beslutet.

– Vad som ligger bakom det beslut kan jag inte gå in på eftersom förhandlingen skedde bakom stängda dörrar, säger hon.

Hon uppgav också att utredarna nu arbetar på "bred front" men vill inte svara på frågor om hur polisen försöker få tag på Andreas Carlsson.

– Polisen jobbar med att försöka kartlägga var den här personen kan befinna sig. Mer konkret hur kan jag inte kommentera, säger Neela Frisell.

Andreas Carlssons advokat, Theodor Nordenadler, medgav under häktningsförhandlingen att han inte fått kontakt med sin klient. Utan att ha kunnat tala med honom bestred Theodor Nordenadler häktningsyrkandet. Han underkände också delar av polisens utredning.

– Enligt det underlaget når det inte upp till nivån sannolika skäl, hävdade han under häktningsförhandlingen.

Kan efterlysa internationellt

Tingsrättens beslut att häkta Andreas Carlsson i sin frånvaro innebär att Malmöpolisen och åklagaren får en rad verktyg till sitt förfogande.

Åklagaren kan nu begära honom internationellt efterlyst men hon kan också utfärda en europeisk arresteringsorder. Det sistnämnda innebär att om Carlsson kontrolleras av polis inom EU så blir han omedelbart gripen, anhållen och utan några större formaliteter utlämnad till Sverige.

En internationell efterlysning leder till att Carlsson riskerar att gripas i samma ögonblick som han passerar ut eller in från något av de länder som är knutna till Interpol.

Häktningsbeslutet som misstänkt för mordförsök betyder också att polisen kommer att kunna kontrollera passagerarlistor på flygplan och har möjlighet att spåra vart han tagit vägen.

Kan dra in passet

Neela Frisell vill för närvarande inte svara på frågan om hon avser att efterlysa Andreas Carlsson internationellt. Men i utredningar som gäller så grova brott som mordförsök är det närmast en rutinmässig åtgärd om polisen har uppgifter att en misstänkt kan ha lämnat landet.

Andreas Carlsson har dessutom ett pass som är giltigt till den 11 juli 2017. Åklagaren har möjlighet att dra in det passet.