Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter gränskontrollerna: Stor ökning av människosmuggling

Stoppades på bron. De misstänkta människosmugglarna greps på Lernacken i slutet av oktober. De misstänks ha smugglat en ung kvinna från Tyskland till Sverige.
Foto: POLISEN POLISEN
Satt i bilen. Den unga kvinnan satt i bilens baksäte. "Det ser ofta ut som en vanlig resa där den som smugglats in sitter i bilen som vilken resenär som helst och så hoppas man att man inte blir stoppad vid gränsen, säger Johan Larsson, åklagare vid Malmö åklagarkammare.
Foto: POLISEN POLISEN

Tidigt på lördagsförmiddagen 29 oktober rullade den tysklandsregistrerade Land Rovern över Öresundsbron mot Sverige.

Passkontrollanten fattade misstankar om den unga kvinnan i baksätet som inte alls såg ut som kvinnan på id-kortet – och avslöjade därmed ett av många misstänkta människosmugglingsförsök i Malmö.

– En smuggling kan kosta allt från några tusen till hundratusentals kronor för hela sträckan, säger kammaråklagare Johan Larsson.

Den 22-åriga kvinnan berättar i förhör att hennes familj har organiserat resan och att de skulle betala smugglarna när kvinnan kommit fram till målet.

– Jag vet inte hur mycket de har bestämt. Familjen ska betala. Familjen har inte betalat ännu. De skulle betala när vi kom fram. Jag vet inte vem som skulle få pengarna. Det är min familj som har den kontakten, säger hon till utredarna.

Hon berättar vidare hur hon smugglades ut från sin hemby i Syrien tidigare i somras i ett försök att undkomma IS. Resan gick mot Frankfurt i Tyskland.

– Jag blev smugglad hela vägen. Först med bil och till fots till Turkiet. Sedan vet jag inte vilka länder. Vi stannade på olika ställen och sov och åkte vidare. Vi har åkt med bil och gått i skogar.

Smugglades från Tyskland

Enligt hennes berättelse inleddes sista delen av smugglingen i Tyskland. Därefter påbörjades den långa bilturen mot Sverige.

Men de båda männen, som säger att de åkte till Malmö i syfte att köpa en bil, påstår att de träffade kvinnan först längre norrut. En av dem säger först att de träffade henne på en parkeringsplats i Danmark där hon bad om skjuts, senare i förhören ångrar han sig och säger att de tog med henne redan i Tyskland. 

Den andre mannen står fast vid sin historia att de träffade henne först i Danmark.

Deras historia är inte helt ovanlig i sammanhanget.

– Där kan vi ofta, genom annan bevisning, se att de historierna är uppdiktade, säger Johan Larsson. 

Han är en av tre åklagare som i september 2015 fick i uppdrag att ha huvudansvar för ärenden med människosmuggling. Syftet var att få en mer enhetlig hantering av de många ärendena, som tidigare mest varit ett så kallat sällanbrott.

Ökning av människosmuggling

Sedan gränskontrollerna i Sverige infördes hösten 2015 har antalet fall av misstänkt människosmuggling ökat dramatiskt.

Enligt Johan Larsson är ökningen 500-procentig jämfört med 2014, samtidigt har förstås chansen att avslöja smugglingarna ökat avsevärt eftersom gränserna numera bevakas intensivt.

Det är mycket svårt att säga en exakt summa för vad en människosmuggling kan kosta. 

– Ibland förekommer det uppgifter om vad det ska kosta hela vägen, från ursprungslandet ända upp till Tyskland/Sverige men ofta är det den sista sträckan, Tyskland/Danmark-Sverige som är aktuell för oss och som vi kan styrka. Då är det ofta, enligt min uppfattning, omkring 150-200 euro (motsvarande ca 1 000 - 2 000 svenska kronor, reds anm) det handlar om.

– Men för den första, stora delen kan det handla om betydligt högre summor, hundratusentals kronor, säger Johan Larsson.

Den enda summa de två tyska män som körde bilen med den 22-åriga kvinnan har yppat i sammanhanget är 200 euro som de ska ha fått i bensinpengar för kvinnan.

Grov människosmuggling

Kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg åtalar nu de två männen för grov människosmuggling. Brottet bedöms som grovt eftersom de, enligt åklagaren, har kört kvinnan mot ersättning.

Männen medger att de har kört kvinnan men ingen av dem vill medge att de skulle få mer betalt än bensinpengarna.

Men kvinnans uppgifter om att hennes familj skulle betala väger tungt. Ofta har rättsväsendet svårigheter med att bevisa att körningen skedde mot betalning.

Att brottet bedöms som grovt har betydelse för straffvärdet. Straffskalan för grov människosmuggling börjar på sex månaders fängelse, för brott vid normalgraden börjar det vid tre månader.

– Det som kan göra det grovt är till exempel om det har skett mot ekonomisk ersättning, om det har varit av stor omfattning med flera personer, eller om det har varit särskilt hänsynslöst och att smugglingen har skett under svåra förhållanden. 

Det är dock mycket få fall av särskild hänsynslös smuggling som avslöjas vid gränskontrollen i Malmö.

– Det ser ofta ut som en vanlig resa där den som smugglats in sitter i bilen som vilken resenär som helst och så hoppas man att man inte blir stoppad vid gränsen, säger Johan Larsson. 

Ett annat uppmärksammat fall av människosmuggling som nyligen nådde rättsväsendet gäller SVT-journalisten Fredrik Önnevall.

Han åtalades tidigare i november för att ha smugglat in en 15-årig syrier till Sverige som han träffade under inspelningen av dokumentären "Fosterland".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!