Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter granskningen – politiker vill införa obligatorisk SFI

Jenny Strindlöv berättar om sitt reportage om Ayla.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Shutterstock

Kvällspostens reportage om ”Ayla” som giftes bort som 14-åring och isolerades i sin lägenhet har väckt starka reaktioner bland både läsare och politiker. 

– Att det finns kvinnor som lever i den här situationen i Malmö var något nytt för mig. Nu tycker jag att vi borde utreda möjligheten till obligatorisk SFI och samhällskunskap nationellt, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö. 

Kvällsposten berättade förra veckan om ”Ayla”. Hon giftes bort som 14-åring i Turkiet till en mer än dubbelt så gammal man i Sverige.

I över 15 år levde hon isolerad i deras gemensamma lägenhet i Malmö och födde sex barn på skånska sjukhus - även då hon själv var ett barn.

Ayla fick inte lov att lämna hemmet och inte lära sig svenska. Den enda uppgiften hon hade var att städa, laga mat, föda barn och ta hand om sin mans och sina svärföräldrars hushåll. 

Reportaget om Aylas situation har väckt stort intresse och engagemang.

En läsare har skrivit för att erbjuda Ayla sin vänskap, en annan för att erbjuda henne skjuts till Ullared som hon i reportaget uttryckt en önskan om att besöka. 

Många kvinnor drabbas

Juno Blom har under tolv år lett det nationella arbetet mot hedersvåld och hedersförtryck och är i dag riksdagsledamot för Liberalerna. Hon beskrev reportaget som dagens viktigaste läsning. 

– Det är så sällan någon berättar om just det här perspektivet. Dessa kvinnor har ingen som företräder dem och eftersom de inte syns så är det som att de inte finns. När man jobbar med dessa frågor måste man ha sin uttryckspunkt i den verklighet som Ayla beskriver för hon är en symbol för ett problem som väldigt många kvinnor utsätts för. Vi kan inte tolerera att det är på det här viset. Det är vår skyldighet att se dessa kvinnors situation. 

Ayla hoppas på förändring

Juno Blom tycker, precis som Ayla, att SFI och grundläggande samhällskunskap borde vara obligatoriskt för alla som kommer till Sverige – även anhöriginvandrare. På så sätt skulle man kunna förhindra att personer som liksom Ayla aldrig ansökt om försörjningsstöd eller haft kontakt med någon myndighet faller mellan stolarna.

– Det ska inte bara vara en rättighet utan också en ren självklarhet både att få grundläggande kunskaper om samhället och att lära sig språket för alla som kommer till Sverige. Vi måste ta in varje stavelse av det Ayla erfar och berättar. Allt annat är fruktansvärt illa. Punkt.

Ayla själv känner sig rörd över att så många människor nu verkar ha fått upp ögonen för hennes situation. 

– Jag hoppas att detta kan leda till att fler som upplever det jag upplevt får hjälp och stöd tidigare än vad jag fick. Allt jag vill är att detta ska göra någon skillnad och leda till förändring, säger hon. 

Politiker vill se utredning

Och kanske är en förändring i sikte. Sedat Arif, socialdemokratiskt kommunalråd för socialtjänst och arbetsmarknad, reagerar starkt på reportaget.  

– Det är förfärligt hemskt att det finns människor som lever under de här förhållandena. Jag visste inte att det låg till på det sättet. Den problematik som Ayla lever med kommer sällan till vår kännedom, tyvärr. 

Nu vill Sedat Arif att möjligheterna för obligatorisk SFI och samhällskunskap utreds nationellt för alla som kommer till Sverige, även anhöriginvandrare. 

– Det är inget som mitt parti driver men nu känner jag definitivt att det är aktuellt att utreda möjligheterna till obligatorisk SFI och grundläggande kunskaper om samhället.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!