Efter förbudet – livet har blivit hårdare för tiggaren Alina, 33

Alina Dobrică, 33, har gjort sig känd som Vellinges enda tiggare – trots att hon inte längre tigger.
Foto: Privat
Anna Karin Backman lärde känna Alina för flera år sedan, nu är de nära vänner.
Foto: Agnes Orre

Sedan Vellinge kommun fick grönt ljus för tiggeriförbudet har livet blivit tufft för Alina Dobrică, 33 – ortens enda tiggare.

Hon har allt oftare sig allt oftare hotad och illa behandlad, trots att hon gör sitt bästa för att vara Vellingeborna till lags.

– De spottar på mig, säger Alina.

Alina Dobrică, 33, har gjort sig känd som Vellinges enda tiggare. I december 2018 införde kommunen tiggeriförbud, ett förbud som Alina inte upplever att hon bryter. De senaste månaderna har hon visserligen befunnit sig utanför den lokala Ica-butiken – men utan att tigga några pengar.

Ändå ska stämningen ha blivit allt mer hotfull, sedan förbudet trädde i kraft.

– Många har blivit betydligt mer otrevliga mot Alina. De kommer fram till henne och skriker, de ropar fula saker efter henne. Hon sitter inte ner, hon har ingen mugg, hon ber inte om pengar. Hon befinner sig bara utanför Ica, säger Anna Karin Backman, en av Alinas nära vänner, och fortsätter:

– Alina pratar inte med folk som hon inte känner, men somliga stör sig på henne ändå. Bara för att hon kommer från Rumänien.

Alina Dobrică bekräftar det som Anna Karin berättar, och fyller i:

– De spottar på mig, de säger åt mig att åka hem och de säger ”fuck you” till mig.

Frågar aldrig efter pengar

Anna Karin Backman lärde känna Alina för flera år sedan. Alina befann sig på den tiden utanför en matbutik i Malmö, i närheten av Anna Karins bostad. När de kom i kontakt med varandra bodde Alina i ett vardagsrum, tillsammans med 30 andra rumäner. 

En dag blev de utslängda – och Anna Karin Backman bjöd då in Alina i sitt hem. Sedan dess bor Alina Dobrică hos Anna Karin ungefär en natt per vecka, de månader som hon är i Sverige.

– Hon bor i Rumänien, men är i Sverige i tre månader på vintern. Då samlar hon ihop pengar till sina tre barn och sin mamma, som bor i hemlandet.

Alina Dobrică brukar sopa utanför Ica-butiken i Vellinge, för att visa sin tacksamhet.
Foto: Jakob Kjelldén

På en dag brukar Alina få in mellan 100 och 200 kronor. Enligt Anna Karin Backman ber Alina aldrig om pengar – hon får dem av Vellingebor som uppskattar hennes närvaro i staden.

– Alina väntar tills folk vill ge henne. Många tycker om henne och sticker till henne en femma, eller en tia. Hundralappen som hon till slut samlar ihop är jättemycket pengar för hennes del. 

Saknar sina barn i Rumänien

Enligt Anna Karin gör Alina vad hon kan för att visa sin tacksamhet för den hjälp som svenskarna bidrar med. Hon sopar ofta utanför Ica-butiken och städar gärna hemma hos Anna Karin på eget initiativ, så fort som hon får chansen.

– Hon vill ge någonting tillbaka, hon vill hjälpa till i samhället som hon får vara en del av, säger Anna Karin Backman.

På måndagen åkte Alina Dobrică tillbaka till Rumänien, efter att ha varit i Sverige sedan december. 

Under tiden som Alina befinner sig i Sverige värker hennes hjärta av hemlängtan – hon känner stor saknad efter sina barn. Alinas lilla flicka på fyra år har svårt att förstå varför hennes mamma försvinner varje vinter, och det är smärtsamt för Alina att lämna familjen på hemmaplan.

– Det gör mycket ont, tre månader är en lång tid. När jag ser andras barn i Vellinge känner jag igen mina egna barn i dem. Jag saknar dem något oerhört, säger Alina Dobrică.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!