Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter förbudet – Anette tvingas rida på 90-vägen

Anette Nordstrand med hästen Turi.
Foto: Privat
I måndags kom skyltarna om förbud ut.
Foto: Privat

I måndags sattes det upp skyltar om att det är förbjudet att rida på grustäckta cykel- och gångvägar i Ljungby.

För hästägare i trakten innebär det att de måste rida på landsvägar med hastigheter som 90 kilometer i timmen.

– Det är tung trafik som man måste möta, som lastbilar i hög fart. Det är farligt, säger Anette Nordstrand, hästägare i Vittaryd, Ljungby kommun.

Anette Nordstrand, 51, äger själv fyra hästar.

Hon bor i Vittaryd i Ljungby kommun, och brukar rida sin häst till jobbet som personlig assistent till en tjej i kommunen.

– Hon brukade uppskatta när hästen kommer, och ibland går vi båda ut tillsammans med hästen, säger Anette Nordstrand.

Men från och med i måndags kunde Anette inte längre rida till jobbet.

Då satte kommunen upp skyltar om förbud mot ridning på de grustäckta cykel- och gångvägar där Anette och andra ryttare brukar rida.

Anette brukar rida ute med tjejen som hon är personlig assistent till.
Foto: Privat

”Det är en direkt fara”

Anette Nordstrand brukar rida på vägarna ett par gånger i veckan. Hon känner till flera ryttare i området som också utnyttjar vägarna. 

Nu tvingas hon och ryttarna i stället ut på trafikerade landsvägar – vissa som har hastigheter på 90 kilometer i timmen.

– Det är en direkt fara, jag har blivit påkörd av en backspegel när jag har ridit på trafikerade vägar. Och jag märker många bilister som inte tycker man har på vägarna att göra – det är också upprörda över att vi måste rida där, säger Anette Nordstrand. 

– Sen måste man tänka på faran, oavsett hur van vid trafik en häst är så flyr den om den känner fara – så vid olyckor kan det gå riktigt illa till. 

Vill dela vägen med cyklisterna

Enligt kommunen har vägarna aldrig varit till för ridning. 

– Det har aldrig varit ridstigar på dem, det är bara det att vi inte haft samma underhållsnivå på dem innan. Nu när vi lägger pengarna på vägen så är det för att främja cyklingen och friluftslivet och då har hästar inte där att göra helt enkelt, säger Christer Jonasson, gatuchef i Ljungby kommun, till Smålänningen

Men Anette Nordstrand menar att man i stället borde kunna dela på vägen – så att både cyklister och ryttare får plats.

– Det vet jag att flera andra kommuner har, då får bägge plats. Kommunen är mer rädd om sina vägar än om oss ryttare, jag hoppas verkligen att dem kommer tänka om, säger hon.