Efter flyktingkrisen – Säpo utreder personer

I år har Säpo haft invändningar mot att ett 20-tal personer ges uppehållstillstånd.
Foto: Pressbild
Migrationsverket i Malmö.
Foto: Fredrik Samuelson
IS-krigare i Syrien.
Foto: AP

Säkerhetspolisen utreder misstänkta som kommit med flyktingkrisen.

På tre månader har Migrationsverket rapporterat 152 potentiella riskpersoner.

– Det är en utmaning med så mycket människor. Men vi ser inte anledning att peka ut den pågående flyktingströmmen som särskilt riskfylld, det här pågår över tid, säger Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef, till TT.

I samband med flyktingkrisen har antalet misstänkta terrorister och spioner som anländer till Sverige ökat dramatiskt.

Bara i september sökte 24 306 personer, främst från Syrien, asyl i Sverige.

– Det påverkar oss ganska mycket. Vårt uppdrag är att i denna väldigt stora ström av människor hitta säkerhetshot. Där är vårt samarbete med Migrationsverket kritiskt viktigt, säger Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef, till TT.

"Utökat vår förmåga"

Under första halvåret skickade Migrationsverket över 134 ärenden till Säkerhetspolisen – fler än under hela förra året. Under juli, augusti och september hittade Migrationsverket 152 potentiella riskpersoner. 

– Det beror sannolikt på ett ökat antal asylsökande från konfliktdrabbade länder, men också på vårt ökade fokus på frågorna där vi utvecklat vår förmåga att upptäcka säkerhetshot, säger Magnus Rosenberg, samordnare för frågor som rör säkerhetsärenden vid Migrationsverket, till TT.

Invändningar mot ett 20-tal

Det kan handla om personer som varit aktiva inom syriska regeringsarmén, Islamiska staten, Fria Syriska armén och al Nusrah-fronten. I utredningarna finns även vårdpersonal som vägrat ge vård till vissa personer. Även spioner från främmande underrättelsetjänster, utsända för exempelvis flyktingspionage, eftersöks. 

– Det går inte att utesluta att det finns enstaka personer från deras led som kommer med. Men IS är tagna över flyktingvågorna, att folk hellre riskerar livet och flyr än bor i deras områden, säger Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till TT.

De flesta fallen leder inte till någon åtgärd. I år har Säpo haft invändningar mot att ett 20-tal personer ges uppehållstillstånd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!