Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter fiaskovalet – nu lämnar Pia Kjærsgaard tunga posten

Under de senaste åren har Pia Kjærsgaard haft den tunga posten som Folketingets talman, men efter det senaste valet usla resultat hoppar hon av. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Här firar Pia Kjærsgaard framgångarna för Dansk Folkeparti efter valet hösten 1997. Foto: BENT K RASMUSSEN / SCANPIX SVERIGE AB

Pia Kjærsgaard är grundare av det högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Under de senaste åren har hon haft den tunga posten som Folketingets talman, men efter det senaste valet usla resultat hoppar hon av. 

”Efter valet är det många som har frågat mig om jag ska fortsätta. Det gör jag inte. Makten är utbytt”, skriver hon i ett inlägg på Facebook. 

Pia Kjærsgaard är en av dansk politiks största profiler. Som grundare av, och tidigare partiordförande för, Dansk Folkeparti har hon tagit stor plats på den politiska scenen under de senaste årtiondena. 

Sedan förra Folketingsvalet har hon haft den tunga posten som ordförande för det danska Folketinget, det vi i Sveriges riksdag kallar för talman. Som ordförande för Folketinget har man lön på statsministernivå, privatchaufför och en privat lägenhet på Christiansborg, där Folketinget huserar. 

Men nu är det slut, under tisdagsmorgonen meddelade Pia Kjærsgaard att hon hoppar av. Anledningen är fiaskoresultatet för Dansk Folkeparti i förra veckans Folketingsval då partiet tappade hälften av sina röster från förra valet. 

”Efter valet är det många som har frågat mig om jag ska fortsätta. Det gör jag inte. Makten är utbytt”, skriver hon i ett inlägg på Facebook. 

Pia Kjærsgaard och Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti har genom åren stöttat varandra. Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD

Har stöttat Sverigedemokraterna

Pia Kjærsgaard fick under sin sista tid som talman ta emot hård kritik för flera uttalanden. Under valnatten kallade hon sina motståndare för ”klimatgalningar”. Det föll inte i god jord. 

Dansk Folkeparti har fungerat som en förebild för Sverigedemokraterna och Pia Kjærsgaard har flera gånger träffat Jimmie Åkesson och även den deltagit vid flera av SD:s möten i Sverige. 

Hon har tidigare sagt att hon ser Danmark som ett asylland för missnöjda svenskar.

– Om svenska politiker vill göra Stockholm, Malmö och Göteborg till små Beirut med klanstrider och gruppvåldtäkter, så finns ju Öresundsbron, sa hon när hon stöttade Jimmie Åkesson under ett möte i Höganäs 2010. 

Nu tar hon steget ner från talarstolen och sätter sig i Folketingets bänkrader i stället. 

”Nu är jag tillbaka i Dansk Folkepartis folketingsgrupp och jag ser fram emot att komma i gång med det politiska arbetet. Det finns mycket att ta tag i”, skriver hon på Facebook. 

https://www.facebook.com/33510214383/photos/a.483498719383/10157740038339384/?type=3&theater