Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter feministvideo – sparkades från jobbet

När chefen upptäckte EliSophie Andrées feministiska videoklipp på Facebook fick hon sparken.
Foto: Mathilda Ahlberg
Sms-konversation med arbetsgivare.
Foto: Privat
I videoklippet på Facebook yttrar EliSophie Andrée starka åsikter om feminism och jämställdhet, något som chefen menar är problematiskt.
Foto: Privat

EliSophie Andrée, 19, hade precis fått jobb som receptionist i Helsingborg.

Men när chefen upptäckte hennes feministiska videoklipp på Facebook fick hon sparken.

– Vi får ha vilka åsikter vi vill, men vi får inte lov att säga dem, säger arbetsgivaren i ett telefonsamtal med EliSophie, som Kvällsposten tagit del av.

I början av mars sökte EliSophie Andrée jobbet som receptionist på deltid på en mottagning för rehabilitering i Helsingborg. Hon blev kallad till arbetsintervju per mejl där det framgick att det var en anställning som gällde "åtminstone året ut".

– Jag gick till intervjun och fick jobbet direkt. Det var skönt att få ett jobb för jag hade verkligen letat efter ett.

EliSophie hann jobba två gånger – sju timmar totalt – innan anställningen avslutades. I ett sms meddelade arbetsgivaren att de måste diskutera om EliSophie kunde fortsätta sitt jobb.

Anledningen var ett antal videoklipp som EliSophie publicerat offentligt på Facebook. I dem yttrar hon starka åsikter om feminism och jämställdhet, något som chefen menar är problematiskt.

– Vi får ha vilka åsikter vi vill, men vi får inte lov att säga dem. Det gör du med din öppna Facebooksida. Det är många patienter som skulle känna sig kränkta av de här åsikterna, säger chefen i ett telefonsamtal med EliSophie, som hon spelat in och som Kvällsposten tagit del av.

Avskedandet inte lagligt

Arbetsgivaren menar att det inte går att ha en person anställd som har så kontroversiella åsikter.

– Jag fick en anmodan att titta på en av hennes videoklipp och i det diskuterar hon mäns små kukar och säger att hon tycker att det är helt okej att män blir våldtagna. Skulle du, som patient, vilja komma till mig om någon som arbetar för mig uttrycker sig så?

EliSophie försvarar dock sina videofilmer och menar att de inte på något sätt är radikala – även om språket är hårt och provokativt. Filmerna är "poetry slam", en form av estradpoesi, där samhällskritik och satir ofta förekommer.

Att använda politiska filmer som skäl för att avskeda någon är i normalfallet inte accepterat enligt svensk lag, berättar Åsa Tillberg, chefsjurist på fackförbundet Vision.

– Det som man kan hävda är någon slags illojalitet mot arbetsgivaren. Illojalitet måste dock vara väldigt, väldigt konkret och riktad mot arbetsgivaren. Men att driva allmänpolitiska uppfattningar på Facebook – det är inget problem.

Landstinget Region Skåne tar avstånd

Men enligt arbetsgivaren var EliSophies anställning en provanställning – som man som arbetsgivare har rätt att avsluta i förtid oavsett skäl. Men ord står mot ord. EliSophie Andrée hävdar att det var en tidsbegränsad anställning som sträckte sig till slutet av 2016 – och något skriftligt avtal finns inte.

– Det var inte det viktigaste, för min del, att ha från första dagen, säger chefen som förklaring till varför något skriftligt avtal aldrig skrevs.

Rehabiliteringsmottagningen har avtal med Region Skåne – och landstinget tar starkt avstånd från agerandet. Maria Antonsson Anderberg, enhetschef i Region Skåne, säger dock att de inte har något mandat att styra över anställningsförhållanden hos de mottagningar som har avtal med landstinget.

– Men Region Skånes personalpolicy ser ut på ett helt annat sätt och hade vi varit arbetsgivare hade vi inte agerat så här. Vi lägger inga restriktioner på våra anställdas åsikter, var och en som arbetar här har rätt att föra fram sin uppfattning.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!