Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter extremtecknet: Han får sitta kvar

Här gör Salahaden Raoof det kontroversiella rabiatecknet som kan kopplas till islamistiska Muslimska brödraskapet.
Foto: SVT
Även Mehmet Kaplan har fångats på bild när han gjort tecknet.
Muslimska brödraskapets grundare Hassan al-Banna.

MP-politikern Salahaden Raoof gjorde det kontroversiella och islamistkopplade rabiatecknet bakom SVT:s Anne Lundberg.

I ett krissamtal har han nu lovat Grön Ungdom att inte göra om det – därmed får han sitta kvar.

– Han har sagt att han inte tänker göra så igen, säger Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom.

I Almedalen 2015 gjorde miljöpartisten Salahaden Raoof, språkrör för Grön Ungdoms lokalförening i Malmö, det så kallade rabiatecknet bakom SVT:s Anne Lundberg.

Tecknet kan kopplas till islamistiska Muslimska brödraskapet, som terrorstämplats i flera länder. Terror- och hotforskaren Lars Nicander, med erfarenhet kring påverkansoperationer, sa i går till TV4 Nyheterna att Miljöpartiet kan ha infiltrerats av islamister, och att just hälsningen kan vara ett tecken på det.

Efter att bilden på Raoofs hälsning dök upp har Grön Ungdoms ledning haft krissamtal med honom.

– Han säger själv att han gör den gesten som ett tecken av solidaritet för offren av massakern på Tahrirtorget. Men vi har pratat med honom och sagt att det inte är en lämplig gest att göra, eftersom det kan tolkas som att man ger stöd till Muslimska brödraskapet, säger Hanna Lidström, ett av två språkrör för hela förbundet.


LÄS MER: Gustav Fridolins mardrömsvecka – skandalernas punkter leder till språkröret


Salahaden Raoofs löfte

Hon fortsätter och berättar att Salahaden Raoof lovat att han inte ska göra gesten igen.

– Han har bett om ursäkt och varit väldigt tydlig med att han inte har någon koppling till eller sympati för Muslimska brödraskapet. Han kommer inte göra den gesten igen.

Därmed får han sitta kvar som språkrör för Grön Ungdom i Malmö.

– Salahaden själv har varit väldigt tydlig med att det inte var hans intention, han har bett om ursäkt och sagt att han inte tänker göra så igen, säger Hanna Lidström.

Varför Salahaden Raoof gjorde den kontroversiella gesten i tv – vare sig det var för att visa sympati till offren eller inte – vet Hanna Lidström inte.


LÄS MER: Kritik mot Mehmet Kaplan efter uttalande om att "befria Jerusalem"


Yasri Khan vägrade ta kvinnor i hand

Raoof förklarade sig i ett mejl till Expressen i går. Där sa han sig ha använt tecknet för att visa solidaritet med offren.

Men Salahaden Raoof är inte den enda inom Miljöpartiet som synts göra tecknet. Även avgående bostadsminister Mehmet Kaplan har gjort tecknet på bild under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm.

De senaste dagarna har flera skandaler skakat partiet. Bland annat tvingades Yasri Khan återta sin kandidatur till partistyrelsen efter kritik om att han vägrar ta kvinnor i hand.

Experten om rabiahälsningen

Eli Göndör är författare, Mellanöstern- och religionsvetare. Om tecknet, som kan tolkas på flera olika sätt och som stämplats som Muslimska brödraskapets hälsning, säger han:

"Det varierar från person till person vad det betyder. För många betydde rabiatecknet i Kairo framför allt att man identifierade sig med offren för vad man ansåg vara militärens övergrepp. Som en solidaritetshandling. Sen har det utvecklats till flera olika variationer och tolkningar."

Göndör säger att det kan tolkas både som en ren solidaritetshandling – och en hälsning med islamistiska förtecken.

"Alla tecken blir kontroversiella ur sina sammanhang", säger han.

Hälsningen, där handen hålls upp med fyra fingrar utsträckta men med tummen in mot handflatan, dök upp bland Muslimska brödraskapet och deras stödjare i samband med störtandet av Egyptens president Mohamed Morsi sensommaren 2013.

Tecknet är döpt efter Rabaa Al-Adawiya-torget i Kairo där flera hundra personer – antalet varierar mellan olika organisationer – dödades den 14 augusti 2013.