Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter drömhelgen – nu blir det risk för snöfall

Våren får sig liten smäll på nosen den kommande veckan. Det blir kallare och på sina håll finns det till och med risk för snö. Foto: Olha Rohulya

Efter en drömhelg för alla värmeälskare kommer vi, tyvärr, med tråkiga nyheter. 

Veckan blir kylig – och på sina håll i Sydsverige är det till och med risk för snöfall. 

– Onsdag, torsdag och fredag blir det mellan tre och sju grader med byar av regn och hagel. Natten till fredag kan det komma snö, säger Lars Henriksen på väderinstitutet DMI. 

Vilken helg vi bjöds på i Sydsverige! Solsken och temperaturer upp emot 20 grader. Blommande buskar och träd och lyckliga soltörstande sydsvenskar. 

Men underbart är tyvärr kort. Redan under måndagen blir det kyligare, och senare i veckan finns det till och med risk för snö i vissa delar av södra Sverige. 

Det är det danska väderinstitutet DMI som har koll på Danmark och Sydsverige som i sin veckoprognos bjuder på de dystra nyheterna. 

– Det blir en skarp kontrast i förhållande till helgens väder. Under måndagen kommer det in en kallfront som ger något kyligare väder, säger meteorologen Lars Henriksen till Ekstrabladet

Vårpromenaderna under den kommande veckan riskerar att bli svala. Foto: MELANIE LEMAHIEU / CLOUD MINE

Massor av sol under början av veckan

Dock blir det vackert väder under början av veckan. 

– Vi får mellan sju och tolv grader och massor av sol. Men under natten kan temperaturen krypa ner under nollstrecket. 

SMHI:s tiodygnsprognos ger samma besked som sina danska kolleger. Längre fram i veckan blir det kyligt, och på många håll försvinner solen. Till exempel är det risk för snö i Kalmar redan på onsdag. Och inåt landet blir det kyligare, i Växjö ska det bli ett par minusgrader under nätterna när helgen närmars sig. 

SÅ BLIR VÄDRET NÄSTA HELG (klicka på din ort)

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/vaderkarta---sydsverige/

Risk för gräsbrand

Det har under en längre period varit torrt väder i Sydsverige så trots att det finns risk för snöfall har SMHI utfärdat en risk för gräsbrand och skriver ”Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus” på sin hemsida. 

Risk för gräsbrand utfärdas när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs.

På sina håll i västra Skåne och även på Österlen har det nya gräset börja växa upp och då är det inte alls någon fara, men i övrigt gäller det att se upp. 

– Det kan vara värt att tänka på att om man får för sig att grilla nu under de här varma dagarna. Då kanske man ska tänka på var man grillar och hur man gör det, för om det här gamla gräset tar fyr så sprider sig elden väldigt snabbt, säger Tora Tomasdottir meteorolog vid väderinstitutet Storm.