Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter dödsdomen: Lars Vilks livsverk är hotat

Lars Vilks vid sitt konstverk Nimis.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
När Kvällsposten träffade Lars Vilks tidigare i år, ett år efter attentatet mot konstnären i Köpenhamn, skedde mötet på en särskilt skyddad plats - omgiven av omfattande förberedelser och rigorösa säkerhetsarrangemang.
Foto: Tomas Leprince
Den 14 februari i fjor öppnade en attentatsman eld mot ett möte där Vilks deltog på ett kulturhus i Köpenhamn.
Foto: Liselotte Sabroe/TT
Attentatsmannen sköts senare till döds av polisen men det har senare framkommit att målet för attacken var Lars Vilks.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nimis ligger i Kulladals naturreservat.
Foto: Christian Örnberg

Den kontroversiella konstnären Lars Vilks livsverk Nimis är hotat.

Orsaken: de rigorösa säkerhetsarrangemangen kring den dödshotade konstnären omöjliggör sedan en tid hans nödvändiga underhållsarbete av konstverket.

Lars Vilks själv är kritisk till polisens byråkrati.

– Mina livvakter gör vad de kan, men det här handlar om byråkrati, säger han.

Broar, tunnlar och torn. Allt byggt av drivved och udda träbitar. Ett av södra Sveriges mest kända utflyktsmål.

Men enligt turistguider kan säkerheten kring konstverket inte garanteras och det poängteras särskilt att Höganäs kommun inte ansvarar för någon form av underhåll.

Det gör nämligen Lars Vilks själv - trots att hans vardag är omgärdad av säkerhetsarrangemang för att skydda hans liv.

– Jag har skött det. Och det har ordnats så att jag kan vara där.

– Det är klart att kan jag inte åka dit blir det förslitningar. Tiden, väder och vind. Det blir ett problem och det ökar.

Under regelbundna turer till Nimis har konstnären besökt sitt livsverk för underhållsarbete.

– Jag restaurerar. Jag vill gärna sätta in mitt underhåll innan det behövs. Och med det underhåll jag haft hittills har det inte varit något problem, säger Lars Vilks.

Fortsatt underhåll omöjligt

Det var ett upplägg som fungerade fram till hösten. Men nu är konstverket hotat. Orsaken är att livvaktsstyrkan som skyddar Lars Vilks saknar nödvändig materiell utrustning för att besöka Nimis, som ligger ensligt, där Kullebergs naturreservat stupar ner i havet.

– Jag kan ju inte direkt smyga i väg och åka dit. Det har blivit tvärstopp, säger Lars Vilks.

Enligt Vilks var allt klart för inköp av utrustningen som behövs.

– Det handlade om att man inte följt upphandlingsavtalet. Och sen såldes det på annat håll, säger Lars Vilks.

Under en första tid löstes situationen genom att Vilks livvaktsstyrka lånade utrustning från polisens insatsstyrka.

– Sen sprack det. Och nu är det stopp alltså.

Och utan underhåll riskerar Nimis att förfalla. Bland annat ska räddningstjänsten redan ha bedömt att Nimis är i dåligt skick.

– Men det är det inte. Vissa delar kan vara sämre, småsaker som inte spelar någon större roll, något trappsteg som inte är fullt intakt. Men om det får fortgå, utan underhåll, då kommer det att bli ett problem.

Konflikt med markägaren

Enligt Lars Vilks har den nya situationen medfört att den gamla konflikten med markägaren intensifierats. Ändå hoppas han att saken löser sig hyfsat snart.

– Det som är ansvarig inom styrkan är optimistisk. Och det finns faktiskt argument i den här saken och det är att det här gäller tredje person - att polismyndigheten genom att inte agera utsätter tredje person, alltså besökarna på Nimis, för fara.

Lars Vilks själv är aktuell i en ny bok av DN-journalisten och författaren Niklas Orrenius - "Skotten i Köpenhamn". Huvudpersonen har dock själv inte läst boken.

– Nej det har jag inte. Jag har inte fått den än. Det är ju så att när man skickar något till mig så tar det vissa omvägar, och någonstans har det gått fel. Men jag ser mycket fram mot att läsa boken, trots att jag redan läst stora delar av manuset tidigare, säger Lars Vilks.

FAKTA

Nimis - konst och konflikt:

Konstverket Nimis är byggt av drivved, hopspikade plankor som bildar rum, gångar, broar och torn. Konstverket är byggt vid Håle stenar i Kullabergs naturreservat.

Bygget, som påbörjades 1980, saknar bygglov och enligt konstnären Lars Vilks är den rättsliga processen som följt Nimis - med krav på att verket rivs - en del av det konceptuella konstverket.

FAKTA

Lars Vilks skyddas dygnet runt:

Efter att Lars Vilks teckningar på profeten Muhammed som rondellhund spreds 2007 har han hotats till livet flera gånger och även attackerats fysiskt.

al-Qaidas ledare i Irak satte ett pris på Vilks huvud: 100 000 dollar om han dödas, 150 000 dollar om han "slaktas som ett lam" och får halsen avskuren.

I maj 2010 attackerades Vilks under en föreläsning på Uppsala universitet.

I maj 2010 utsattes hans hus för ett brandattentat. Två bröder dömdes senare för dådet.

I december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab sig själv till döds i en misslyckad självmordsattack i Stockholm. En av anledningarna till attacken ska ha varit Vilks teckningar.

I februari 2012 utbryter tumult när Vilks föreläser på universitetet i Karlstad.

2014 dömdes amerikanskan Collen LaRose, även känd som Jihad Jane, till tio års fängelse för att ha planerat en komplott för att mörda Vilks. Flera andra personer dömdes också till långa fängelsestraff för sin inblandning i planerna.

Den 14 februari 2015 attacker 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein ett debattmöte där Lars Vilks deltar, ämnet är konst och yttrandefrihet. En person dödas och flera skadas. Efter den händelsen intensifieras Lars Vilks livvaktsskydd. Ett hemligt antal livvakter arbetar i skift dygnet runt, året runt för att skydda Lars Vilks. Hans vardag planeras in i minsta detalj.

När Kvällsposten intervjuade Lars Vilks med anledning av årsdagen av attentatet mot honom i Köpenhamn omgärdades mötet av rigorösa säkerhetsarrangemang. Mötet planerades minutiöst. Reporter och fotograf slussades till en plats i Malmös utkanter, kroppsvisiterades och eskorterades av beväpnade livvakter i en bepansrad bil till en plats där mötet skedde.