Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter den svåra tiden –
nu gifter sig Igelström

Trivs med nya livet. Efter att Emma Igelström slutat simma kantades tillvaron av missbruk och depression. Men på senare år har hon hittat rätt, och ska nu gifta sig. Foto: Tomas Leprince

Emma Igelström, 33, gick från framgångsrik simmare till ett liv som kantades av missbruk och depression.

För Kvällsposten berättar hon nu om förlovningen med kärleken Henric Landström, 25, och drömmer om ett vinterbröllop.

–  Med honom kan jag vara mig själv till 110 procent, säger hon.

Under tidigt 2000-tal var Emma Igelström en av Sveriges mest lysande idrottsstjärnor. Som första kvinnan någonsin nådde hon drömgränsen 30 sekunder på 50 meter bröstsim. Men när den idrottsliga karriären i bassängen tog slut fick stjärnan allt svårare att hålla sig flytande. Ätstörningar, alkoholism och förlossningsdepression slutade med ett självmordsförsök i november 2010.

Förra året släppte Emma Igelström boken "All in: när livet är allt eller inget" om vägen tillbaka till livet. Och när Kvällsposten ber henne sammanfatta året 2013 beskriver hon det som ett av bästa åren i sitt liv.

- Det är nog första gången jag lärde mig på riktigt att det är okej att ha upp- och nedgångar under samma år och det är inget katastrofår för det.

Friade natt mot julafton

En av de saker som kommer lysa allra starkast är en händelse för knappt två veckor sedan. Strax efter midnatt natten mot julafton valde Emma Igelström och pojkvännen Henric Landström att förlova sig.

- Det var precis som jag ville ha det. Jag vill inte ha något offentligt frieri, vi var hemma i mjukisbyxor, men det klart att det var romantiskt. Det var helt rätt plats och helt rätt tid, säger hon.

De har varit ett par sedan 2012 och träffades genom gemensamma vänner. I över ett år umgicks de i samma gäng enbart som vänner, och Emma Igelström tror att den starka vänskapen blev avgörande för fortsättningen.

- Jag var väldigt lycklig som singel när vi träffades och trivdes väldigt bra med mig själv och om vi inte hade varit vänner vette fasen om jag hade vågat, säger hon.

Känslorna kom krypande allt mer och när de efter ett intensivt umgänge plötsligt åkte åt varsitt håll kände Emma Igelström att det var något som fattades. Men att ta relationen ett steg längre var långt ifrån någon dans på rosor.

- Det var lite skrämmande och det kändes ju som att man satte vänskapen på spel. Han betydde så mycket som vän så det var ganska jobbigt. Men till slut blev det ohållbart, det kändes inte normalt att umgås, så då tog jag steget och sa att jag kände något mer, säger Emma Igelström.

Men i stället för att förlora en vän vann hon kärleken. De första månaderna bodde han i Halmstad och hon i Göteborg. Men när Henric sedan flyttade tillbaka norrut föll det sig mest naturligt att han flyttade in hemma hos henne.

- Men sedan tog det faktiskt ganska lång tid innan han fick träffa min dotter Olivia. Det var en sådan grej som var väldigt viktig att den skulle fungera, men som är långtifrån självklar.

Hade inte den delen fungerat tror hon aldrig att relationen hade blivit långvarig.

- Olivia är det viktigaste jag har. Hade inte det funkat hade det aldrig fungerat i längden och blivit så seriöst som det har blivit, säger Emma Igelström.

Hon beskriver relationen med Henric som den första där hon verkligen kunnat vara sig själv - till 110 procent.

- För mig handlar det om att jag är en hel människa. Att jag har vågat släppa in honom och visa mitt riktiga jag. Innan när jag inte mått så bra har det alltid varit viktigt hur det sett ut utåt. Jag har hela tiden hållit tillbaka.

"Ett löfte om att gifta sig"

Och att förlovningen ska utmynna i ett bröllop ser hon som en självklarhet.

- Förlovning för mig är ett löfte om att man ska gifta sig och dela sina liv ihop. Hade jag inte haft den känslan hade jag aldrig valt att förlova mig.

Drömmen är ett vinterbröllop.

- Jag har alltid velat gifta mig på vintern. Jag har varit på ett par vinterbröllop och det var så himla mysigt. Ingen stress med vädret, utan mer tända ljus i kyrkan. Så det är väl mitt enda krav att det ska vara på vinter. Jag vill inte ha något överdådigt, flådigt bröllop utan jag vill att de personer som betyder mest i våra liv ska vara där.

- Sedan får det gärna vara snö också om man får välja, det skulle förstås vara en bonus.

Som barn ville hon gärna gifta sig i samma kyrka som sina föräldrar i blekingska Mörrum.

- Den känslan är inte kvar, men jag har väldigt starka känslor för mina hemmatrakter, men där är det också viktigt att det är en plats som känns bra för båda.

Att planera sin och Henrics framtid in i minsta detalj ser hon ingen mening med. Hon utesluter bland annat inte att det kan komma att bli fler barn, men inte just nu.

- Jag har insett att det inte finns något facit i livet. Jag tänker mer att man ska göra det bästa av just den här dagen. Det är för mycket i mitt liv där man haft en plan och den har gått i stöpet och man i stället ser det som ett misslyckande. Kan vi fortsätta behålla det vi har i dag behöver jag inte så mycket mer. Då är jag skitnöjd.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!