Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya köldvarningen: ”Kan få riktigt kallt”

Vintern spås slå till rejält under januari och februari. Foto: Colourbox
Längtar du efter en riktig vinter? Anna Birgersson, 21, butiksäljare, Malmö och Emmy Dahlander, 26, bartender, Malmö: – Detta är min första vinter i Malmö efter fyra år i Sälen så vill jag ha en riktig vintervit vinter i Malmö. Det är en helt annan känsla med vinter i en stad. Allt pynt är fint. Jag vill ha flera månader vinter säger Emmy. – Det får vara max två veckor vinter och då inget slask. Jag har hellre regn än snö, säger Anna.Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: BADAHOS
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Colourbox / Colourbox
Foto: Colourbox / Colourbox
1 / 7

Efter den heta sommaren – nu väntar något som kan liknas vid en vargavinter. 

Enligt meteorologen Martin Lindberg, vid danska väderinstitutet DMI, kan det bli riktigt kallt i Skandinavien under andra halvan av vintern.

– Jag satsar på att det blir ett par snäpp kallare än normalt. Framförallt i januari och februari, säger han. 

Högtryck är lika med soliga och varma sommardagar, men också kalla vinterdagar. Och många sådana har vi framför oss.  

– Vi har haft högtrycksinflytande under lång tid nu. Det började med förra vintern som började normalt med att vara mild och blåsig men i februari så slog det om och blev kallt med högtryck. Och ända sedan dess har vi haft det så, nästan hela tiden. Det var därför vi fick en så varm och solig sommar, säger Martin Lindberg på DMI. 

Det danska väderinstitutet har precis släppt en säsongsprognos inför vintern. Och mycket talar för att det blir kallare än normalt.

Längtar du efter en riktig vinter?Rhayssa Jaskulski, 32, sjuksköterska, Malmö:– Nej det gör jag inte, jag är från Brasilien och vill inte ha vinter, det är bra som det är i dag. Men ska det vara vinter så ska den vara vit. Jag har bott i Sverige i elva år och upplevt några bra vintrar. Vi brukar åka till Brasilien över vintern då det är sommar där. Varmt och skönt.Foto: JENS CHRISTIAN

Påverkas av polarvirveln

Vintervädret i Skandinavien påverkas främst den så kallade polarvirveln som ligger ovanför Arktis uppe i stratosfären på 25-30 kilometers höjd. 

– Så länge virveln är intakt så fortsätter det relativt milda vädret hos oss. Om den deformeras blir det periodvis kallare och skulle den gå sönder helt, alltså splittas upp, så kan vi få en långvarig kyla, flera månader med kallt väder. 

Längtar du efter en riktig vinter?Britta Madsen, 71, pensionär, Malmö och IlieŽ Madsen, 46, student, Malmö:– Ja. Jag vill att vintern vara från mitten av december till mitten av januari, det räcker med en månad. Det ska vara vitt hela den månaden säger Britta – Jag vill ha alla årstider. En riktig vår, en riktig sommar och höst. En riktig vinter med mycket gnistrande snö. Det ska knaka under fötterna när man pulsar fram i den, säger IllieŽ.Foto: JENS CHRISTIAN

En så kallad splitt får man bara några gånger per årtionde. 10 februari i år hände det och efter det fick vi två månader av kyla. 

– Förenklat kan man säga att när det blir en splitt bildas det ett högtryck i Arktis och då tvingas kylan som ligger över Arktis ner över oss i Skandinavien. Stora delar av norra halvklotet kan få kalluft, säger Martin Lindberg. 

– Och det som händer nu är att vi får en liten splitt i polarvirveln och vi kan få det riktigt kallt i slutet av november. 

I vinter spås det bli kallare än vanligt. Foto: BADAHOS/COLOURBOX

"Varaktig kyla"

Dock tror Martin Lindberg att den stora ”splitten” inte inträffar nu utan eventuellt senare. 

– December startar kallt, men sen blir det en kamp mellan kyla och mildluft, så under december tror jag det blir normal temperatur. Dock kan det bli lite torrare än normalt. 

– Men under andra halvan av vintern ser det ut som om vi kan få mer varaktig kyla. Januari lutar lite åt det kalla hållet men i början av februari tror jag blir den kallaste tiden. 

En vargavinter brukar definieras som "en vinter som är kallare än de flesta vintrarna i det berörda området". Men det är ingen term som Martin Lindberg gärna tar i sin mun. 

– Men jag satsar på att det blir ett par snäpp kallare än normalt. Framförallt i januari och februari. 

– Högtrycken ser ut att hamna mellan Grönland och Skandinavien och det är perfekt för kyla om man vill ha det.