Efter debatten: Då inleds vaccinering för hemlösa

Stadsmissionen ska vaccinera hemlösa i Skåne.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Regionen fattade överenskommelsen med stadsmissionen för att de mest utsatta ska få tillgång till vaccinet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stadsmissionen i Skåne ska vaccinera hemlösa i fas tre. 

Vaccineringen av målgruppen kommer att dra i gång i månadsskiftet april/maj beroende på tillgången av vaccin.

– Vi har nu genomfört över 300 000 vaccinationer bland skåningarna och arbetet pågår för fullt. Vi inleder snart fas 3 i vaccineringen och har därför även tecknat en överenskommelse tillsammans med Stadsmissionen för att se till att samhällets mest utsatta får tillgång till vaccineringen på ett bra sätt, säger Gilbert Tribo (L), regionråd samt ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet om samarbetet kring vaccineringen av hemlösa presenterades på tisdagen. Under pandemin har stadsmissionen haft tät kontakt med Region Skåne och smittskyddsrådet eftersom stadsmissionen har stor kunskap om målgruppens behov.

– Vi arbetar med människor vars utsatthet har ökat under pandemin. Många saknar ett eget hem och möjlighet att följa samhällets uppmaningar om handtvätt och isolering. Därför är vi glada att kan bistå regionen i denna viktiga fråga, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne Stadsmission i ett pressmeddelande.

Deras samarbete är däremot inget nytt – det sträcker sig till 2013.

En debatterad fråga

I början av februari presenterade Folkhälsomyndigheten att vaccinationsprioriteringen för fas tre bland annat skulle inkludera socialt utsatta grupper, som hemlösa och papperslösa.

Kvällsposten har tidigare skrivit om att detta ledde till debatt – flera politiker reagerade starkt på att papperslösa skulle få vaccin före den övriga vuxna befolkningen.

En av dessa var regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson (M) som skrev följande på sin Facebooksida:

”Det är mycket svårt att moraliskt försvara att människor som är papperslösa ska gå före människor som är svenska medborgare. Min uppfattning är att faktorer som bör styra förtur i vaccination ska vila på medicinsk status och personen i frågas ålder.”

Direktiv har blivit beslut

Efter debatten har Folkhälsomyndigheten valt att ta bort hemlösa och papperslösa som exempel på socialt utsatta grupper. 

De angav att regionerna själva skulle definiera och fatta beslut om vilka som inkluderas av ”personer som lever i socialt utsatta situationer” utefter respektive kommuns förutsättningar.

Nu har regionen fattat beslutet om att hemlösa kommer ingå i fas tre.

– Lever du i hemlöshet har du oftast inte kontakt med den ordinarie vården och vi är väldigt glada och tacksamma att vi kan hjälpa till att vaccinera den gruppen, säger enhetschef Ann Norén till P4 Malmöhus.

TV: Sverige har högst smittspridning i Europa – Tegnell svarar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!