Vid branden i Fokets Park i Växjö totalförstördes byggnaden Polketten, som ligger alldeles intill Migrationsverkets asylboende. 200 personer fick evakueras och nu sätts skärpt bevakning in. Foto: Räddningstjänsten VäxjöVid branden i Fokets Park i Växjö totalförstördes byggnaden Polketten, som ligger alldeles intill Migrationsverkets asylboende. 200 personer fick evakueras och nu sätts skärpt bevakning in. Foto: Räddningstjänsten Växjö
Vid branden i Fokets Park i Växjö totalförstördes byggnaden Polketten, som ligger alldeles intill Migrationsverkets asylboende. 200 personer fick evakueras och nu sätts skärpt bevakning in. Foto: Räddningstjänsten Växjö
Fem stationer var inblandade i arbetet med att släcka branden utanför Migrationsverkets boende i Växjö. Foto: Räddningstjänsten VäxjöFem stationer var inblandade i arbetet med att släcka branden utanför Migrationsverkets boende i Växjö. Foto: Räddningstjänsten Växjö
Fem stationer var inblandade i arbetet med att släcka branden utanför Migrationsverkets boende i Växjö. Foto: Räddningstjänsten Växjö

Efter bränderna: Nu skärps bevakningen vid boenden

Publicerad

Efter bränderna vid flera flyktingboenden i södra Sverige sätter nu Migrationsverket in förstärkt bevakning.

– Det klart det uppstår oro i samband med att anläggningar brinner, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.

Det var under natten till onsdagen som det började brinna i eller vid flera av verkets anläggningar för asylsökande.

00.54 kom larm om att anläggningen i Målilla utanför Hultsfred börjat brinna. På boendet vistades cirka 140 personer, som samtliga fick evakueras.

Fem personer kände efteråt obehag av röken och togs omhand av sjukvårdspersonal på plats. Ingen behövde dock uppsöka sjukhus.

Det visade sig senare att det varit möbler i ett allrum som brunnit. En anmälan om mordbrand har upprättats, men någon misstänkt finns inte.

200 personer

Bra en dryg timme senare, vid 02.16, började det brinna med höga lågor alldeles i anslutning till Butaplats Hotell i Växjö. Hotellet fungerar som asylboende för cirka tvåhundra personer, många är familjer med barn.

– Själva hotellet brann aldrig, utan det var i en byggnad som tillhör Folkets Park och som ligger bara tio meter därifrån, säger Joakim Karlsson, räddningschef i Växjö.

Branden orsakade dock stor påverkan på flyktingförläggningen med både rök och värmespridning.

– Vi tog tidigt beslut om att evakuera samtliga boende till ett äldreboende i närheten. Kommunens krisgrupp fanns på plats och ställde upp med mat och filtar.

Enligt Joakim Karlsson ska ingen av de asylsökande ha drabbats av panik. Ingen behövde heller föras till sjukhus. 

Oklara omständigheter

Händelsen har rubricerats som grov mordbrand, men orsaken till branden är som i första fallet okänd.

Enligt Joakim Karlsson tyder inget omedelbart på att branden varit anlagd och riktat sig mot asylboendet.

Det kan i stället handla om helt naturliga orsaker som ett elfel eller att någon glömt att stänga av något i köket. Den aktuella byggnaden skulle för övrigt rivas inför en exploatering som ska ske för hela området. 

– Händelserna kommer att utredas var för sig och av olika handläggare. Men det är klart man tittar på om där finns något som binder dem samman, säger Calle Persson på polisens ledningscentral i region Syd.

Han betonar att en kriminalteknisk undersökning ska göras på båda platserna innan man mer bestämt kan säga hur de respektive bränderna uppstått.

Vidtar åtgärder

Tidigt på onsdagsmorgonen, vid 06.51, fick polisen dessutom larmet att det brann på Borrby Hotell utanför Simrishamn.

På hotellet, som tidigare tjänstgjort som asylboende, vistades 17 personer och samtliga boende evakuerades även där. Hotellet fungerar numera som vandrarhem.

Enligt polisen startade branden i en papperskorg i matsalen. Den ska ha upptäckts av föreståndaren som själv befann sig i fastigheten. Även i det fallet ska polisen utreda omständigheterna närmare.

Migrationsverket har efter de olika händelserna varit i kontakt med polisen och i samråd beslutat införa säkerhetshöjande åtgärder vid boendena i Växjö och Målilla.

– Vad det är för åtgärder går vi inte in på. Men det är klart att de boende kan känna oro när den här typen av händelser sker. Med det som nu gjorts hoppas vi att man ska känna sig fortsatt trygga, säger Pierre Karatzian.  

Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen, berättar att det just i Borrby finns en infekterad diskussion om brandkårens vara eller inte vara på orten.

Diskussionen startade efter att en 90-årig kvinna omkom vid en kraftig  brand i ett flerfamiljshus. 

Flera privatpersoner hörde den gamla kvinnan skrika efter hjälp - men räddningstjänsten kunde inte ingripa eftersom brandmännen var för få och saknade rätt resurser.   

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag