Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bilbränderna: Nu utreds alla misstänkta fall

Utbränd. En av många bilar som blev helt utbränd förra året i Malmö. Nu ska samtliga fall av bilbränder granskas. OBS: Arkivbild.Foto: JENS CHRISTIAN

Efter misstankar om att flera av den senaste tidens bilbränder är anlagda gör försäkringsbolagen en gemensam satsning:

Samtliga bilbränder över hela landet kommer att granskas, skriver Sydsvenskan.

Satsningen är en del i att komma tillrätta med misstankar om att en del av de många bilbränder som inträffat egentligen är bedrägerier. För att utreda misstankarna kommer försäkringsbolagens särskilda utredare att noga granska samtliga fall, rapporterar tidningen.

Till det som ska granskas hör ägarbyten, besiktningsprotokoll och verkstadshistorik.

 – Vi vet ganska väl vad vi ska titta efter, säger Mats Galvenius,  vd för försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst till Sydsvenskan.

Bilbränder kostar miljoner

Enligt tidningen brinner över tio bilar om dagen i Sverige. 2015 betalade försäkringsbolagen gemensamt ut 157 miljoner kronor i skadeersättning för bilbränder.

Men exakt hur många bilbränder som faktiskt är bedrägerier är svårt att slå fast. 

– Väldigt många av de bilar som brinner är inte försäkrade mot brand. Då är det per definition inget bedrägeri, förklarar Mats Galvenius.

Enligt Larmtjänst hoppas man framåt hösten ha en bild av hur många fall som är bedrägerier. De fall som utredarna misstänker är bedrägeri i kommer att polisanmälas, skriver Sydsvenskan.

Förra hösten var flera städer i Sverige hårt drabbat av bilbränder, i början av oktober kunde Kvällsposten berätta att Malmö nått rekordnivåer. Till början av oktober hade 209 bilar brunnit i Malmö, 2015 brann 150 bilar på hela året i staden.