Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bajs och onani – vakter tas in till kyrkan

Spritflaskor bland kyrkbänkarna, någon som bajsat på golvet och försök till stöld av kyrksilvret. 

Nu sätter Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad in väktare vid gudstjänster, barndop och vigslar. 

 – Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Kristianstadsbladet

Personalen i den Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad har fått utbildning om hot och våld. Samtidigt ska väktare se till att förrättningar i kyrkan skyddas mot fridstörare.

– Det är egentligen märkligt att vi ska behöva utbilda vår personal i sådant här, men det är kanske så utvecklingen ser ut, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Kristianstadsbladet.

För de störande momenten har blivit fler och fler. Bengt Alvland har skrivit en lista med incidenter. Personalen har hittat använda kanyler och krossade spritflaskor i kyrkan. Vid något tillfälle har någon onanerat i kyrkbänken, det har klättrats i orgelfasaden och gjorts försök att stjäla kyrksilvret. Kyrkan har använts som toalett, både in- och utvändigt.

Försökt ta barn

Fridstörarna har till och med försökt ta barn från präst eller mamma mitt under pågående dop, enligt Alvlands lista. 

Förvaltningschefen menar att kyrkan förvandlats till en värmestuga, sedan det satts in fler ordningsvakter på järnvägsstationen och i andra byggnader i Kristianstad. 

Polisen känner till problem

Kommunpolisen Göran Svensson känner inte igen alla punkter på förvaltningschefens lista men bekräftar att det rapporterats om problem i området på sistone. Det gemensamma är att fridstörarna upplevs som obekanta ansikten.

– Vi känner till problem i området men inte att det var av den här omfattningen, säger Göran Svensson. 

Teorin är att oroligheterna hänger ihop med att ett nytt behandlingshem för missbrukare som etablerats i närheten sedan ett drygt år tillbaka. Och med det fria vårdvalet drar det till sig missbrukare från andra orter.

– Vi kommer att ta upp det här med dem inom ramen för Brottsförebyggande rådet. Det har ökat så mycket nu, säger Göran Svensson.

Förvaltningen har ansökt om att kyrkan och församlingshemmet ska få ordningsvakter. Den lokala polisen har yttrat sig om det.

– Jag ställer mig positivt till det. Därmed inte sagt att det är avgjort, säger Göran Svensson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!