Efter bajs och onani – vakter tas in till kyrkan

Publicerad

Spritflaskor bland kyrkbänkarna, någon som bajsat på golvet och försök till stöld av kyrksilvret. 

Nu sätter Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad in väktare vid gudstjänster, barndop och vigslar. 

 – Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Kristianstadsbladet

Personalen i den Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad har fått utbildning om hot och våld. Samtidigt ska väktare se till att förrättningar i kyrkan skyddas mot fridstörare.

– Det är egentligen märkligt att vi ska behöva utbilda vår personal i sådant här, men det är kanske så utvecklingen ser ut, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Kristianstadsbladet.

För de störande momenten har blivit fler och fler. Bengt Alvland har skrivit en lista med incidenter. Personalen har hittat använda kanyler och krossade spritflaskor i kyrkan. Vid något tillfälle har någon onanerat i kyrkbänken, det har klättrats i orgelfasaden och gjorts försök att stjäla kyrksilvret. Kyrkan har använts som toalett, både in- och utvändigt.

Försökt ta barn

Fridstörarna har till och med försökt ta barn från präst eller mamma mitt under pågående dop, enligt Alvlands lista. 

Förvaltningschefen menar att kyrkan förvandlats till en värmestuga, sedan det satts in fler ordningsvakter på järnvägsstationen och i andra byggnader i Kristianstad. 

Polisen känner till problem

Kommunpolisen Göran Svensson känner inte igen alla punkter på förvaltningschefens lista men bekräftar att det rapporterats om problem i området på sistone. Det gemensamma är att fridstörarna upplevs som obekanta ansikten.

– Vi känner till problem i området men inte att det var av den här omfattningen, säger Göran Svensson. 

Teorin är att oroligheterna hänger ihop med att ett nytt behandlingshem för missbrukare som etablerats i närheten sedan ett drygt år tillbaka. Och med det fria vårdvalet drar det till sig missbrukare från andra orter.

– Vi kommer att ta upp det här med dem inom ramen för Brottsförebyggande rådet. Det har ökat så mycket nu, säger Göran Svensson.

Förvaltningen har ansökt om att kyrkan och församlingshemmet ska få ordningsvakter. Den lokala polisen har yttrat sig om det.

– Jag ställer mig positivt till det. Därmed inte sagt att det är avgjort, säger Göran Svensson.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag