Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter attackerna – ja till jakt på varg i Skåne

Efter tre vargattacker det senaste halvåret har Länsstyrelsen Skåne beviljat jakt på varg i området kring Visseltofta och Vittsjö. Vargen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Roger Vikström

Länsstyrelsen i Skåne har beviljat skyddsjakt på varg.

Beslutet kom efter flera incidenter i trakten av Visseltofta och Vittsjö.

– Vi bedömer att det i nuläget saknas andra lämpliga lösningar än skyddsjakt, säger Nils Carlsson rovdjursexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Det var efter det tredje vargangreppet det senaste halvåret som Länsstyrelsen Skåne beslutat att bevilja skyddsjakt i trakten av Visseltofta och Vittsjö.

Så sent som den 18 augusti avslog man en förfrågan från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) om skyddsjakt i området då man ansåg att samtliga kriterier inte var uppfyllda. Men sedan det den 22 augusti kom ett nytt vargangrepp kunde man inte längre neka jakten.

Länsstyrelsen Skåne har dessutom fått flera oberoende rapporter som tyder på att vargen under helgen har varit synlig i området kring Vittsjö.

19 får revs

Den förste augusti revs 19 får av vad man befarar var en varg i Vittsjötrakten. Bara två dagar senare fick 15 andra får erfara samma behandling.

Klagomålen var många från traktens lantbrukare.

"Då det är orimligt att alla fårägare på kort sikt ska kunna genomföra förebyggande- och skrämselåtgärder i ett så stort område finns det nuläget ingen annan lämplig lösning är skyddsjakt", skriver Länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har därför, efter omprövning, bifallit LRF:s ansökan.

– LRF, som håller i skyddsjakten, har föreslagit en bra skyddsjaktsledare som ska ansvara för att jakten går rätt till.

Nils Carlsson poängterar dock att skyddsjakt inte är en långsiktig lösning.

– Det kommer att under överskådlig framtid finnas varg i Skåne. Alla vargar som vandrar ned i länet kommer att stanna upp vid tamdjursbesättningar som saknar eller har lättforcerade stängsel. Långsiktigt är därför stängsling och andra förebyggande lösningar ett långt effektivare skydd för fåren än skyddsjakt.

Det var blott andra gången som länsstyrelsen godkänt skyddsjakt, senast stoppades beslutet av förvaltningsrätten - den här gången kommer dock beslutet att stå fast då länsstyrelsen numera själva har makten att ta den här typen av beslut.

Beslutet gäller till och med den 7 september och kan överklagas till Naturvårdsverket.