Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter 700 år - han löste det skånska mysteriet

Arkeologi är Mogens största hobby. Han försöker ägna minst fyra timmar varje vecka åt att såväl leta efter föremål som att göra research kring de platser han letar på.Foto: Privat
När Mogens hittade föremålet insåg han snabbt att det var något speciellt med det. Det visade sig vara ett 700 år gammalt sigill, tillhörande den dåvarande ärkebiskopen av Lund.Foto: Privat

Ärkebiskopen i Lund hjälpte till att avsätta kungen.

Nu har Mogens G. Hansen hittat ett 700 år gammalt sigill, tillhörande ärkebiskopen, i Padborg. Objektet ska ställas ut på Danmarks Nationalmuseum.

– Jag känner mig stolt över att ha hittat en tidigare saknad del av historien, säger Mogens Hansen.

Det var i mars som Mogens var ute och genomsökte terrängen i närheten av Padborg. Han var sedan tidigare intresserad av slaget vid Bov mellan Danmark och Tyskland, år 1848, och letade i marken efter krut och kulor.

Efter ett tag gav metalldetektorn utslag och han började gräva i jorden. Då han först fick syn på det runda föremålet trodde han att han hade hittat en stor knapp. Men det visade sig vara något helt annat.

– Jag gned av jorden och såg att ett hus var avbildat. Det kändes som att det var ett speciellt föremål så jag tog några bilder av det. Efter att jag sedan hade lagt ut bilden på Facebook tog det inte lång tid innan jag fick svar från en svensk kollega, han berättade vad jag hade hittat, säger Mogens.

Hjälpte till att avsätta kungen

Föremålet som Mogens hade hittat var ett närmare 700 år gammalt sigill, som då tillhörde Karl Eriksen, ärkebiskop i Lund (som då var en del av Danmark) under 1300-talet.

Ärkebiskopen föddes i Skåne i en adlig familj och fick sin titel år 1325. Utöver sitt kyrkliga arbete var han under sitt liv politiskt aktiv och bidrog år 1326 till att kung Christoffer II avsattes från tronen.

På Nationalmuseet i Danmark tror man att det var under de efterföljande kaotiska åren som ärkebiskopen förlorade sitt sigill.

– Under 1328-1329 arbetade han för att Christoffer II inte skulle ta tillbaka tronen. Det verkar rimligt att han då passerade Padborg och det kan nog vara så enkelt att sigillet gled ur hans ficka, säger museets chefsinspektör Lennart S. Madsen i ett pressmeddelande.

Dåtidens superstjärnor

Mogens Hansen känner sig stolt över att ha bidragit med en historisk pusselbit.

– Vi kan nu konstatera att ärkebiskopen faktiskt har passerat genom den här delen av landet. Den delen av historien är nu sann, och jag känner mig privilegierad att ha fått bidra till detta klargörande, säger han.

Sigillet var ärkebiskopens personliga, och det användes på den tiden för att signera brev. Det är märkt med ett motiv av S:t Laurentius, en av kyrkans tidiga martyrer, som under den här tiden var skyddshelgon för Lunds stift.

Mogens berättar att arkeologin endast är en hobby men att sigillet inte är hans första fynd. Bland annat hittade han för en tid sedan två svenska shillingmynt från 1700-talets Malmö, men inga tidigare fynd kan mäta sig med sigillet

– Det har ju inte tillhört vem som helst. Ärkebiskopar och kungar var den tidens superstjärnor. Det är kul att ha hittat ett 700 år gammalt objekt där man faktiskt känner till ägaren, sade Mogens när Nationalmuseet presenterade nyheten.

Tillhör den danska staten

Sedan ett år tillbaka är Johan Tyrberg biskop i Lunds stift. Han berättar att han känner till en del om sina föregångare, men att det här fyndet var något nytt för honom.

– Det låter mycket intressant, utan tvekan. Ett sigill var förut en värdehandling, en signatur som gjorde dokument giltiga. Om någon hade hittat detta hade den personen kunnat utfärda saker i ärkebiskopens namn. Jag tycker att det skulle vara spännande att se fyndet på plats i Danmark, säger han.

För nu är alltså sigillet på väg till det danska Nationalmuseet.

När Mogens Hansen kontaktade museet blev han först gratulerad, men sedan informerades han om att sigillet måste överlämnas.

– Jag kontaktade Nationalmuseet och frågade om råd, och fick då som svar att jag skulle lämna in föremålet till Museum Sønderjylland. Objekt som är så pass gamla och ovanliga tillhör enligt lag den danska staten. Detsamma gäller mynt som är tillverkade före 1536 och guldringar som är mer än 100 år gamla. Det finns otroligt många bestämmelser kring detta, säger Mogens.

Ett unikt föremål

Trots detta kommer Mogens Hansen inte att gå tomhänt.

Staten kommer tillsammans med nationalmuseet att bestämma hur stor hittelönen blir. Objektets speciella karaktär bör höja värdet på ersättningen, men hur mycket har Mogens ingen aning om.

– Ett 700 år gammalt sigill hittar man inte varje dag, därför är det omöjligt att säga hur högt det värderas. Hade det varit ett mynt eller ett smycke från vikingatiden hade det gett mig ungefär 2000 danska kronor. Men det här är unikt, det finns bara ett sigill som detta. Men är det värt ett par kronor eller en miljon? Det vet jag inte.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!