Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter 27 år – nu vågar Matilda visa sig i bikini

Matilda Sjöstrand var trött på att bara se smala kroppar i sitt Instagramflöde – så hon startade ett nytt konto och la ut bilder på sig själv. Foto: Privat
Foto: Privat

Sommar, sol och bikini – eller?

Många tycker det är jobbigt att visa sin kropp inför andra, så kände även Matilda Sjöstrand.

Det tog henne nästan 27 år att bli bekväm med sin kropp – nu berättar hon om sin resa. 

– Jag känner mig inte längre begränsad, säger hon. 

Matilda Sjöstrand är 27 år och bor i Malmö. Hon berättar att hon alltid känt sig fel och malplacerad, att mycket tid gått till att tänka på vad andra ska tycka om henne och hennes kropp.  

– Det kändes nästan som att hela mitt liv handlade om att banta, raka benen och ha snygga kläder, säger hon.

I samma takt började hon dölja sin kropp och skämmas för att hon inte levde upp till det rådande skönhetsidealet. 

Foto: Privat

– Man blir matad med att man inte duger, tjocka personer blir nästan bara gestaltade som roliga eller elaka i film och reklam, säger hon. 

Kunde inte relatera till "normen"

Men så kom en vändpunkt. Matilda började fundera över varför hon mest såg smala kroppar i sina sociala medier och i bloggar – som hon inte tyckte representerade hennes kropp. 

– Jag kunde ju inte relatera till det, jag kände inte att jag kunde köpa de kläder de gjorde reklam för, säger hon. 

I februari i fjol bestämde hon sig för att starta ett Instagramkonto och lägga ut bilder på sin kropp. En kroppstyp som hon tycker syns för lite i det offentliga rummet och i sociala medier generellt. 

Matilda berättar att hon la mycket tid på att tänka på vad andra skulle tycka om henne. Foto: Privat

– Jag letade efter konton som jag tyckte representerade min kropp, men hittade inget, så då fick jag starta ett själv, säger hon och skrattar. 

Har förändrat folks liv

I dag kallar sig Matilda för kroppsaktivist – och det hon gör kan beskrivas som kroppspositivism, att skildra kroppen precis som den är ur olika vinklar och på så sätt visa att den är okej.

Och genomslaget blev större än hon tänkt. 

– Vissa skriver att de äntligen vågar ha T-shirt efter 30 år, att de känner sig mer fria. Det tänkte jag inte på först, att det skulle kunna förändra andras liv, berättar hon. 

I veckan kom ytterligare ett genombrott – hon insåg att även hon själv blivit bekväm med sin kropp – efter nästan 28 år. 

– Jag satt i bikini på stranden utan att skyla mig och njöt av en stor glass och kände “det är väl inte bara smala som ska få äta god gräddglass”, och jag brydde mig verkligen inte ett dugg om vad andra skulle tänka och tycka, säger hon. 

https://www.instagram.com/p/Bk7ZJ_El6YN/?taken-by=gretanikolina

Har Instagramkontot att tacka

Matilda menar att hon har Instagramkontot att tacka för den utvecklingen. Att mångfalden av bilder på hennes kropp har fått henne att acceptera sig själv, men framför allt att skita i vad andra tycker. 

– Om de på Ica tycker att jag har gropiga lår om jag går runt i shorts... vad spelar det för roll för mig? säger hon och skrattar. 

Matilda berättar att hon i dag känner sig som en gladare person. Foto: Privat

Matilda har fått fin respons på inlägget, många tackar henne för hennes mod. Den största förändringen för Matilda är all tid hon vunnit av att inte gå runt och oroa sig för vad andra tycker. Mer tid till att ha kul och njuta av livet. 

– Jag har så klart dåliga dagar ibland, men överlag känner jag mig inte längre begränsad. Jag kan gå ut i sommaren utan att dölja min kropp med varma kläder, säger hon. 

En uppmaning till andra 

Nu vill hon uppmana andra att våga visa sig, hon säger att man inte måste älska sin kropp, men att man måste acceptera den.

– Ens värde sitter inte i utseendet, kroppen kommer att förändras genom hela livet, det är okej, den ser ut så. Din kropp är okej, säger hon. 

Hon uppmanar också andra till att sluta följa personer i sociala medier som påverkar ens självbild negativt. Matilda är en stolt kroppsaktivist – och hoppas att fler olika typer av kroppar ska få ta plats i samhället i framtiden. 

– Det här är viktigt för det är ett stort samhällsproblem i dag, så många lider av ätstörningar och psykisk ohälsa. Vi har så höga krav på oss att vara perfekta. Det är helt absurt att det ska vara så, avslutar hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!