Med stort intresse har många i Sverige följt effekterna av den danska strategin för att förhindra spridningen av coronaviruset i samhället.
Det danska agerandet har till stora delar skiljt sig från det svenska. När viruset började spridas i landet tog regeringen, med statsminister Mette Frederiksen i spetsen, till kraftiga åtgärder.
Landets gränser stängdes.
Nattklubbar, barer och konsertlokaler bommades igen. Restauranger och kaféer fick bara servera takeaway.
Köpcentrum stängdes. Sport- och idrottsanläggningar, frisörer och massörer tvingades upphöra med verksamheten.
Alla offentliga skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner stängdes. Offentliganställda skickades hem från sina arbeten.
Ett förbud mot att samlas fler än tio personer infördes.
Mette Frederiksen försvarade restriktionerna.
– Vi agerar hellre för snabbt än för sent, går hellre för långt än gör för lite. Största felet vore att tveka. Om vi inte agerar nu riskerar priset bli ännu högre, var hennes budskap under en presskonferens i mitten av mars.
”Större kontroll än på andra platser”
Tidigt hyllades den aggressiva strategin – inte minst av myndigheterna själva.
I en rapport informerade SSI, den danska motsvarigheten till svenska Smittskyddsinstitutet, att det så kallade R-talet nästan hade halverats på tolv dagar. Ju närmre noll R-talet ligger, desto mindre är risken att smittade personer för viruset vidare till andra. Från nedstängningen av landet den 12 mars fram till 24 mars hade det sjunkit från 2,6 till 1,4, enligt SSI.
Mette Frederiksen var mycket nöjd med siffrorna. Och kopplade ihop det med de tuffa åtgärderna.
– Vi kan nu börja se effekten. De gör nytta. De fungerar, sa hon på ett pressmöte.
SSI-chefen Kåre Mølbak fyllde i.
– Faran är på inget sätt över än, men vi kan se att vi har smittan under betydligt större kontroll än på andra platser i Europa.
– Vi har haft tur, men vi har också varit smarta. Det har tagits beslut som har gjort att tills vidare ser förhållandevis bra ut.

Granskning visar felaktiga siffror
Men siffrorna som statsministern och SSI utgick från var felaktiga. Det visar en granskning av tidningen Berlingske.
R-talet var inte 2,6 när regeringen stängde ner stora delar av samhället den 12 mars. Det var bara 1,5.
Det blev inte heller halverat under de tolv kommande dagarna. Det sjönk, men bara med 13 procent. Från 1,5 till 1,3.
Tyra Grove Krause på SSI erkänner att det begicks ett misstag när siffrorna togs fram. Enligt henne beror det på att det vid tillfället inte gjordes någon skillnad på om personer smittats i Danmark eller utomlands.
– Vi får hela tiden bättre data, även bakåt i tiden, som betyder att R-talet kan ändra sig, säger hon till Berlingske.

Läge att omvärdera
Enligt flera experter som Berlingske pratat med ställs resultatet av den danska coronastrategin på sin ända nu, när de nya siffrorna framkommit.
– De visar att smittotrycket vid nedstängningen var betydligt lägre än vad vi hittills har trott, säger Jens Lundgren som är professor i infektionssjukdomar vid Rigshospitalet i Köpenhamn.
Allan Randrup är professor i virologi på Köpenhamns universitet, han kallar SSI:s misstag för allvarligt men påpekar också att det har gjorts under en enorm press.
Det är enligt Allan Randrup läge att omvärdera resultatet av den danska strategin.
– Vi trodde att nedstängningen hade en enorm effekt. Men när vi tittar på de här nya och korrigerade siffrorna kan vi konstatera att det fanns en effekt, men den har varit mindre än vad vi tidigare trott.
Statsminister Mette Frederiksen har ännu inte uttalat sig om de nya siffrorna. Men hon är i full färd med att öppna upp landet igen. Under måndagen fick restauranger och kaféer öppna igen. Sedan tidigare har skolor slagit upp sina dörrar.
Hon har också gett SSI uppgiften att räkna på effekterna av att öppna upp landet snabbare än vad som varit tänkt. Det gäller bland annat gym, simhallar och nöjesparker. Det enda som Mette Frederiksen än så länge inte vill diskutera att öppna upp igen är gränserna, nattklubbar, barer och konsertlokaler.